Η αμυγδαλόπιτα βρίσκεται στον αντίποδα της καρυδόπιτας. Πιο λευκή, πιο ελαφριά. Η συγκεκριμένη είναι ένα γλυκό κέρασμα σαν πάστα ταψιού με αφράτη αμυγδαλένια σιροπιαστή βάση όλο αρώματα και σοκολατένια επικάλυψη. Η αλήθεια είναι πως οι γιορτές και τα κυριακάτικα τραπεζώματα του Οκτωβρίου το θέλουν το γλυκάκι τους. Κι αυτό είναι μια πολύ καλή και εύκολη σχετικά πρόταση!
Υλικά για ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος
- 150γρ. αμύγδαλο άψητο + μερικά αμύγδαλα επιπλέον για τη διακόσμηση
- 150γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά μέτρια
- 125γρ. βούτυρο Lurpak
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανιλίνη
Για το σιρόπι
- 300γρ. ζάχαρη
- 300γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
Για την επίκαλυψη σοκολάτας
- 100γρ. νερό
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 50γρ. βούτυρo
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και το ξύλο της κανέλας για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τραβάμε το σιρόπι από τη φωτιά.
- Στο μεταξύ βάζουμε το αμύγδαλο και το ψιλοκόβουμε στο πολυμιξεράκι, αφήνοντας και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια. Το αφήνουμε στην άκρη και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις..
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει καλά και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη βανιλίνη και το βούτυρο λιωμένο. Χτυπάμε λίγο ακόμη και σταματάμε το μίξερ.
- Προσθέτουμε στο μίγμα σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αμύγδαλο, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρουμε ομοιογενές μείγμα.
- Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί ως μέσα το κέικ.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και μετά από λίγο το σιροπιάζουμε με το κρύο πλέον σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά και μέχρι να το απορροφήσει όλο. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο της επικάλυψης: Βάζουμε το νερό να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας με σύρμα. Όταν λιώσει ενσωματώνουμε και το βούτυρο και αφού ομογενοποιηθεί τραβάμε το κατσαρόλι από τη φωτιά.
- Όταν γίνει χλιαρό, περιχύνουμε την αμυγδαλόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας και να σταθεροποιηθεί το γλάσο. Μπορούμε να το αφήσουμε και στο ψυγείο.
- Κόβουμε σε κομμάτια και διακοσμούμε το καθένα κομμάτι με ένα αμύγδαλο ολόκληρο. Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα!