Αυτή τη φορά την έβαλα σε φόρμα την καρυδόπιτα. Κι αφού τη σιρόπιασα και την ξεφορμάρισα στην πιατέλα ήταν τόσο όμορφη που δεν άντεξα. Έφτιαξα ένα σοκολατένιο γλάσο και την περιέλουσα με αυτό για να κολλήσω πάνω της μερικά καρύδια ακόμα…
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση
- 12 αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 12 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 12 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 12 κουτ. σούπας καρύδια κοπανισμένα
- 12 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
- 4 κουτ. σούπας κονιάκ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- Λίγο γαρίφαλο τριμμένο
- Λίγο τριμμένο μπαχάρι
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για το γλάσο της σοκολάτας και τη διακόσμηση
- 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 80ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ
- 2-3 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη για κάμποση ώρα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να πήξει και να φουσκώσει πολύ καλά. Προσθέτετε το κονιάκ χτυπώντας για λίγο ακόμα και σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
- Στο μεταξύ έχετε αναμείξει μέσα σε ένα μπολ το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά τα κοπανισμένα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε λοιπόν σταδιακά το μείγμα του καρυδιού στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας με σπάτουλα.
- Χτυπάτε και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο βασικό μείγμα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μια σπάτουλα για να μην πέσει ο αέρας.
- Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με φρυγανιά μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε την καρυδόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί καλά. Ελέγχετε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα του λεμονιού για 8 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και βράζετε 2 λεπτά ακόμη. Στο τέλος τραβάτε το σιρόπι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα και το κονιάκ.
- Περιχύνετε την καρυδόπιτα μέσα στη φόρμα με κρύο σιρόπι λίγα λεπτά αφού την ξεφουρνίσετε, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά σε δύο-τρεις δόσεις, ώστε να προλαβαίνει να το απορροφάει. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
- Ετοιμάζετε το γλάσο: Βάζετε την κρέμα σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ρίχνετε την καυτή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα. Τότε ενσωματώνετε το κονιάκ. Αφήνετε το γλάσο να κρυώσει και περιχύνετε με αυτό το γλυκό όσο αυτό είναι ακόμα ρευστό. Πασπαλίζετε με τα καρύδια και περιμένετε να στεγνώσει το γλάσο πριν σερβίρετε την καρυδόπιτα. Τη διατηρείτε στο ψυγείο τώρα το καλοκαίρι.
- Σερβίρετε την καρυδόπιτα σκέτη, κόβοντας σε κομμάτια ή τη συνοδεύετε με 1 μπάλα παγωτό βανίλια, αν το επιθυμείτε.