Την τελευταία φορά που πήγα στο χωριό μου στο Πήλιο – έτσι λέω πια το Προμύρι πια- γύρισα με μερικά βαζάκια μέλι της Κατερίνας, καρύδια από την καρυδιά μου, φιστίκια κελυφωτά του Αράπη και μια αγκαλιά κυδώνια, ρόδια και λωτούς από τον κήπο της Βιργινίας. Με τα ρόδια και τους λωτούς έφτιαξα για αρχή ένα πραγματικά υπέροχο κέικ, τόσο αφράτο και μυρωδάτο που δεν περιγράφεται με λόγια, πρέπει να το δοκιμάσετε. Για το μέλι, τα κυδώνια και τα καρύδια έχω άλλα σχέδια που θα μάθετε πολύ σύντομα…
Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση
- 225γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 3 αβγά
- 250γρ. ζάχαρη καστανή
- 350γρ. λωτό καθαρισμένο (καθαρό βάρος)
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
- 400γρ. αλεύρι μαλακό
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- Λίγο τριμμένο γαρίφαλο
- Λίγο τριμμένο μπαχάρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ρόδι (τα σποράκια)
- 3 κουτ. σούπας σουλτανίνα
- 100γρ. φιστίκια κελυφωτά ελαφρώς ψημένα
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 150γρ. ζάχαρη άχνη
- Λίγο χυμό λεμονιού
- Φέτες λωτού
- Σπόρους ροδιού
- Φιστίκια κελυφωτά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180οC και βουτυρώνουμε τη φόρμα μας. Την πασπαλίζουμε παντού με λίγο αλεύρι και πετάμε όσο δεν κολλήσει.
- Καθαρίζουμε, ζυγίζουμε και περνάμε από το μούλτι τους λωτούς. Καθαρίζουμε και το ρόδι και κρατάμε μια μικρή ποσότητα στην άκρη για τη διακόσμηση.
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα φιστίκια με τις σταφίδες και δυο κουταλιές από το μίγμα του αλευριού.
- Χτυπάμε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Αφήνουμε τον μίξερ και παίρνουμε μια σπάτουλα στο χέρι.
- Ενσωματώνουμε στο μείγμα πρώτα τους λωτούς, μετά το μείγμα με το αλεύρι, τα ρόδια και τελευταίο το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
- Όταν γίνουν όλα ομοιογενές μείγμα το αδειάζουμε στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό. Το ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Ετοιμάζετε και το γλάσο: Κοσκινίζουμε την άχνη σε μπολ και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με κουτάλι προσθέτοντας σταγόνα σταγόνα όσο νερό χρειαστεί μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές πηχτό γλάσο..
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο της ζάχαρης και διακοσμούμε με φέτες λωτού, σπόρους ροδιού και τριμμένα φιστίκια.