Έφτιαξα αυτή την ανοιχτή σαν τάρτα αμυγδαλόπιτα με το φύλλο που πήρα από τον κύριο Ανδρέα Βλασσόπουλο στο Χολαργό για να το δοκιμάσω. Εξαιρετικό φύλλο! Έγινε τέλεια τραγανό με το ψήσιμο και κράτησε και την επόμενη τους… καλούς του τρόπους. Κι η γέμιση της αμυγδαλόπιτας όμως έχει υπέροχη γεύση, λες κι είχα βάλει μέσα ξύσμα λεμονιού. Νομίζω πως ευθύνεται το πρόβειο γιαούρτι, γι’ αυτό προσπαθήστε να βρείτε κι εσείς. Κάνει πραγματικά τη διαφορά.
Υλικά για ένα ταψάκι Δ25Χ35:
- 6-7 φύλλα κρούστας
- 1/3 φλιτζανιού σησαμέλαιο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 αβγά
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα κοπανισμένα
- 1 γιαούρτι πρόβειο (κατά προτίμηση)
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Λαδώνετε το ταψάκι σας και στρώνετε στη σειρά τα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα, σουρώνοντάς τα ελαφρά και αφήνοντάς τα να εξέχουν γύρω από το ταψί σας. Με ένα ψαλίδι κόβετε τριγύρω τα φύλλα που εξέχουν, κόβετε σαν κρόσια και τα ρίχνετε στο εσωτερικό του.
- Τα βάζετε στο φούρνο να προψηθούν μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στο μεταξύ βάζετε στο μίξερ και χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε το τριμμένο αμύγδαλο και το γιαούρτι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ισιώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού και πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου την επιφάνεια. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του γλυκού και τα φύλλα. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και αφού κρυώσει κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.