Φέτος, την καινούρια χρονιά λέω να την υποδεχτώ με μια διαφορετική βασιλόπιτα, σαν αυτή που έφτιαχναν κάποτε στη Σμύρνη. Στη Σμύρνη η βασιλόπιτα δεν ήταν αφράτη σαν της Πόλης, αλλά λεπτή σε πάχος, ελαφρώς μπισκοτένια και άκρως βουτυρένια. Στο κέντρο της είχε χαραγμένο ένα σταυρό που σχημάτιζαν με τα δόντια ενός πιρουνιού και στις 4 πλευρές είχε χαραγμένους δικέφαλους αετούς που πατούσαν με μια ειδική ξύλινη σφραγίδα. Αν έχετε τη σφραγίδα, φτιάξτε την έτσι, αλλιώς σας έχω μια εύκολη και πολύ πιο γιορτινή λύση.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 28-30 εκ.
- 225γρ. βούτυρο Lurpak
- 150γρ. ζάχαρη
- 3 κρόκους αβγών
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 550γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κρόκο (για άλειμμα)
- Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
- Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει λίγο και το χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη.
- Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε τους κρόκους και στη συνέχεια το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και σταματάμε το μίξερ. Τα προσθέτουμε τμηματικά στον κάδο ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι, όμως δεν πρέπει να παραζυμώσουμε.
- Κρατάμε λίγη ζύμη στην άκρη και απλώνουμε την υπόλοιπη σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταρτιέρα. Το ύψος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 εκ. τυλίγουμε το νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε τυχαίο σημείο. Στρώνουμε την επιφάνεια με την παλάμη.
- Πλάθουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε τους αριθμούς της νέας χρονιάς και λεπτά κορδόνια σαν γιρλάντες που απλώνουμε τριγύρω. Αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού τους αριθμούς τα κορδόνια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak