Τη βασιλόπιτα φέτος την έφτιαξα σοκολατένια. Όχι εξ ολοκλήρου, δίχρωμη, εδώ κι εκεί δηλαδή, με κομματάκια σοκολάτας και τριμμένο αμύγδαλο. Την αρωμάτισα με κανέλα και λικέρ καφέ, αλλά η μυρωδιά κι η γεύση του βουτύρου κυριαρχεί. Καλή και τυχερή χρονιά να έχουμε.
Υλικά για μια κανονική φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι διαμ. 26εκ.
- 250γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 335γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά μεγάλα
- 440γρ. αλεύρι
- 60γρ. αμύγδαλα τριμμένα
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 40γρ. κακάο
- Λίγο γάλα
- 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ καφέ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 75γρ. σταγόνες σοκολάτας
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 120-150γρ. ζάχαρη άχνη
- Ασπράδι από 1 αβγό
- Μερικές σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βουτυρώνετε τη φόρμα ή το ταψί σας.
- Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 3 λεπτά να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά.
- Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα τριμμένα αμύγδαλα και την κανέλα. Ξεκινάτε να ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το μείγμα του αλευριού εναλλάξ μα το κονιάκ ή το λικέρ.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και βγάζετε λίγο από αυτό το μείγμα στην άκρη, υπολογίστε ενάμιση δύο φλιτζάνια περίπου. Ανακατεύετε μέσα το κακάο, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και αραιώνετε με ελάχιστο γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα να ομογενοποιηθεί. Ενώνετε τα δύο μείγματα και τις σταγόνες της σοκολάτας με ένα ελαφρύ ανακάτεμα γιατί θέλετε το μείγμα γίνει δίχρωμο και να κάνει νερά. Το αδειάζετε στη φόρμα.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά φουσκώσει και να ψηθεί ως μέσα. Το τσεκάρετε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμη.
- Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα κι αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Για το γλάσο: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη (τα 120γρ.) και χτυπάτε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γυαλίσει. Έπειτα, προσθέτετε και το χυμό λεμονιού. Αν χρειαστεί προσθέτετε και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, μέχρι να στέκεται όμορφα το γλάσο σας.
- Διακοσμείτε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και αφήνετε να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί πριν τη στολίσετε όπως αγαπάτε. Εγώ τις πρόσθεσα ζαχαρωτές πέρλες σε χρυσό κι ασημένιο χρώμα, καθώς και σοκολατένιους αριθμούς για να σχηματίσω τη χρονιά που έρχεται. Και του χρόνου να είμαστε καλά να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα της επόμενης χρονιάς!