Τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ γάλα κατσικίσιο παστεριωμένο και πραγματικά είναι εξαιρετικό στα γλυκά, ιδιαίτερα σε κρέμες, γαλατόπιτες και γαλακτομπούρεκα. Ωστόσο σε ένα από τα τελευταία μου ρεπορτάζ ανακάλυψα και γάλα πρόβειο, φρέσκο και λαχταριστό στο ψυγείο του πρατηρίου των γαλακτοκομικών Μόρνου, στου Ζωγράφου, στην οδό Ούλωφ Πάλμε 33 και Παπάγου γωνία (τηλ: 2130255665). Το πουλάνε σε συσκευασία του 1,5 λίτρου. Ήπια ένα ποτήρι κρύο και ήταν τέλειο. Με το υπόλοιπο δεν κρατήθηκα κι έφτιαξα την καλύτερή μου εκδοχή γαλακτομπούρεκου.
Υλικά για 12-15 άτομα
- 250γρ. φύλλο κρούστας
- 200γρ. φύλλο κανταΐφι
- 200γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για την κρέμα
- 1.250ml γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή αγελαδινό αν δεν βρείτε
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 4 αβγά
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 καψουλάκια βανίλιας
- 25γρ. βούτυρο φρέσκο
Για το σιρόπι
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- το χυμό από 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μισό γάλα, τη μαστίχα και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
- Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Προσθέτετε τότε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
- Φτιάχνετε και το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και βουτυρώνετε το ταψί σας. Παίρνετε και στρώνετε όλα τα φύλλα της κρούστας εναλλάξ το ένα οριζόντια και το άλλο κάθετα, αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα δύο τελευταία φύλλα τα διπλώνετε στη μέση και στρώνετε με αυτά μόνο τον πάτο του ταψιού.
- Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα, την ισιώνετε και αρχίζετε να φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν αλείφοντάς τα σχολαστικά ένα ένα, σκεπάζοντας στο τέλος την κρέμα.
- Παίρνετε λίγο λίγο το κανταΐφι και το ξαίνετε με τα χέρια να αφρατέψει καλά, βουτώντας τα κατά διαστήματα στο λιωμένο βούτυρο. Το απλώνετε πάνω από την επιφάνεια του γλυκού ομοιόμορφα.
- Χαράζετε την επιφάνεια του γλυκού με μυτερό μαχαίρι σε μερίδες, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!