Στην ουσία πρόκειται για σαλάτα, αλλά τη σερβίρουμε σαν τούρτα στο τραπέζι. Και στη γοητεία της θα υποκύψουν ακόμη κι αυτοί που αποφεύγουν τη ζάχαρη.
Έχω μεγάλη αδυναμία στα παντζάρια. Δεν είναι μόνο το χρώμα που βάφει το πιάτο και το μέσα σου ολόκληρο όταν τα τρως. Είναι κι αυτή η γλυκιά μεταλλική γεύση που βγάζουν ανοίγοντάς σου την όρεξη για πολλούς πειραματισμούς. Το σκόρδο και το ξύδι είναι αδιαμφισβήτητοι συνοδοί. Όμως τα εσπεριδοειδή και τα φρέσκα μυρωδικά τα απογειώνουν. Η δροσιά του γιαουρτιού και το τραγανό του καρυδιού την κάνουν τόσο ξεχωριστή.
Η τούρτα με παντζάρια είναι από τις αγαπημένες μου. Αυτή τη φορά τα παντζάρια και το γιαούρτι μου ήταν λίγα σε σχέση με το μεγάλο τσέρκι που είχα να γεμίσω για ένα τραπέζι με φίλους, οπότε έκανα βάση από πατατοσαλάτα. Την αγαπημένη μου και πάναπλη με κρεμμυδάκι φρέσκο, μαϊντανό, ελαιόλαδο και λευκό ξύδι. Μόνο 2 βρασμένα αβγά της πρόσθεσα. Το γιαούρτι το ανακάτεψα με φρέσκο τυρί κρέμα για να σταθεί καλύτερα στο τσέρκι και να γίνει πιο πλούσια η γεύση του.
Υλικά για ένα τσέρκι διαμ. 23εκ.:
- 4 μεγάλοι βολβοί παντζαριών
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- Ξύσμα και χυμό από 1 μανταρίνι ή πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
- Λίγα καρύδια κοπανισμένα για το σερβίρισμα
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για την πατατοσαλάτα
- 3 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 2 αβγά βρασμένα σφιχτά και ψιλοκομμένα
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι λευκό
Για το μείγμα γιαουρτιού:
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 200γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ζεματισμένη σε λίγο αλατισμένο νερό και λιωμένη
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
- Πλένετε και βράζετε τα παντζάρια με τη φλούδα τους μέσα σε αλατισμένο νερό μαζί με 1 αστεροειδή γλυκάνισο μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται καλά με το πιρούνι.
- Παράλληλα και σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζετε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες αφού πρώτα τις καθαρίσετε και τις κόψετε σε κυβάκια όμοιου μεγέθους. Βράζουν πολύ πιο γρήγορα.
- Για τα παντζάρια: Όταν βράσουν τα παντζάρια τα στραγγίζετε κι αφού κρυώσουν λίγο τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε κυβάκια. Ανακατεύετε το λιωμένο σκόρδο με το ξύδι, το ξύσμα και το χυμό του μανταρινιού και το ελαιόλαδο και περιχύνετε με το μείγμα τα παντζάρια. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να μαριναριστούν τα παντζάρια για μισή ωρίτσα τουλάχιστον και μετά τα βάζετε να στραγγίζουν σε σουρωτήρι κρατώντας τα ζουμιά που θα βγάλουν σε ένα μπολ.
- Για την πατατοσαλάτα: Στραγγίζετε τις πατάτες και αφού κρυώσουν λίγο τις ανακατεύετε μέσα σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Για το μείγμα του γιαουρτιού ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ.
- Για το μοντάρισμα της τούρτας: Τοποθετείτε ένα τσέρκι σε μια πιατέλα και βάζετε από κάτω την πατατοσαλάτα. Ισιώνετε και συνεχίζετε κάνοντας μια στρώση με το μείγμα με το γιαούρτι. Τελειώνετε με μια στρώση από τα παντζάρια. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε την τούρτα στο τραπέζι, αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι, πασπαλίζετε με λίγη καρυδόψιχα και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σημείωση: Συνοδεύετε τη σαλάτα αν θέλετε με μια κατακόκκινη βινεγκρέτ, την οποία θα φτιάξετε ανακατεύοντας μέρος από το ζουμί των παντζαριών που κρατήσατε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για να προσθέτει στη σαλάτα του όποιος το επιθυμεί.