Μια πολύχρωμη μα πάνω απ’ όλα χορταστική σαλάτα με πράσινη βάση μαρουλιού και πρωταγωνιστή τον τόνο Αλοννήσου. Πατάτα βραστή, ντοματίνια, κάππαρη κι αβγό βραστό τον πλαισιώνουν διακριτικά μετατρέποντας το πιάτο σε πλήρες γεύμα.
Υλικά για 2 άτομα:
- ½ μαρούλι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- μαϊντανός κι άνηθος ψιλοκομμένα
- 1 βαζάκι τόνο Αλοννήσου ή άλλο τόνο της επιλογής σας στραγγισμένο από το λάδι του
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους
- 2 αβγά σφιχτοβρασμένα
- 15 ντοματίνια
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 10 ελιές (προαιρετικά)
Για το λαδολέμονο
- 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπα χυμό λεμονιού
- αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε, κόβετε σε κυβάκια και βράζετε την πατάτα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Τη στραγγίζετε κι αφήνετε να κρυώσει.
- Βάζετε τα μαρουλόφυλλα σε νερό με λίγο ξύδι. Τα ξεβγάζετε και τα στραγγίζετε καλά.
- Τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα.
- Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό, αλατίζετε ελαφρά και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε από πάνω τα κυβάκια της πατάτας, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα βρασμένα αβγά κομμένα στα τέσσερα, την κάππαρη, τις ελιές – αν χρησιμοποιήσετε και τελευταίο τον τόνο. Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με το αλάτι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα και ανακατεύετε καλά.
- Περιχύνετε τη σαλάτα τελευταία στιγμή και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε αμέσως.