Και ξαφνικά μπήκε στη ζωή μου η κινόα. Η κόρη μου κάνει μια δίαιτα που την υποχρεώνει να απέχει από καφέ, αλκοόλ, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, ζάχαρη και φρούτα πλην των πράσινων μήλων, κι «έλα μαμά εσύ να κάνεις νόστιμη τη δίαιτα τώρα που σε βρήκα, να ανοίξουν κι εμένα οι ορίζοντές μου οι μαγειρικοί». Έτσι μου είπε αυτή τη φορά το κλασικό πια «περιποιήσου με!» γιατί ως γνωστόν όσο και να μεγαλώνουμε πάντα μπροστά στη μαμά μας, παιδιά θα μένουμε. Με ή χωρίς γλουτένη…
Υλικά για 4 μερίδες
- 250γρ. κινόα (προτίμησα την πολύχρωμη με άσπρη μαύρη και κόκκινη)
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
- 1 πράσινο μήλο σε κυβάκια
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- μερικά φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
- αλάτι
για τη βινεγκρέτ
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βράζετε την κινόα σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει. Τη στραγγίζετε.
- Ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά όπως περιγράφεται στα υλικά (την πιπεριά, το μήλο, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και το βασιλικό) και τα ανακατεύετε μαζί με την κινόα μέσα σε ένα μπολ.
- Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού σε ένα ξεχωριστό μπολάκι και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως ή την αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν τη σερβίρετε.
Και δυο λόγια για την κινόα…
Η κινόα δεν είναι δημητριακό, αλλά σπόρος που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει μια αξιοπρόσεκτη θέση στη λίστα των υπέρ-τροφών (super foods). Κατάλληλη ακόμα και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κάπως ακριβή για την τσέπη μας, όπως κι όλες οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και λακτόζη. Η «χρυσή τροφή», ο «σπόρος της Γης», όπως συνηθίζουν να τη λένε οι λαοί της Λατινικής Αμερικής από όπου και κατάγεται, προέρχεται από έναν «ταπεινό θάμνο» και στο εμπόριο τη βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μπλε και μαύρο. Την πρωτοκαλλιέργησαν οι Ίνκας περίπου το 3000 π.Χ., ενώ οι προκολομβιανοί πολιτισμοί των Άνδεων εκτίμησαν τη διατροφική της αξία από νωρίς. Τροφή εύπεπτη τροφή, χωρίς γλουτένη, με φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και Ω3 λιπαρά, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Αντιοξειδωτική και πλούσια πηγή φυτικών ινών, περιέχει αμινοξέα και πρωτεΐνες, άρα πρόκειται για ένα πλήρες διατροφικό είδος.