Μια σαλάτα με φακές που θα απολαύσεις σαν κυρίως γεύμα, με χρώματα αρώματα και νοστιμιά που θα σε χορτάσει όμορφα. Άσε που θα την πάρεις την επόμενη μέρα και στο γραφείο. Μην ξεχάσεις να πάρεις και μερικά παξιμαδάκια μαζί σου για να τη συνοδεύσεις.
Εγώ την έφτιαξα με φακές beluga που θεωρείται το χαβιάρι της φακής, εσείς να τη φτιάξετε με όποια φακή σας αρέσει, η διαφορά στη γεύση είναι αμελητέα. Έτσι για την ιστορία, αξίζει να γνωρίζετε πως οι φακές μπελούγκα χρωστούν το χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, το ίδιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχουν κι όλα τα μαύρα μούρα, τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα.
Υλικά για 4 άτομα
- 200γρ. φακές ψιλές ή beluga
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 250γρ. μανιτάρια λευκά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 λάιμ χυμός και ξύσμα
- ½ πορτοκάλι χυμός και ξύσμα
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από φρέσκο τζίντζερ
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 15 ντοματίνια σε κομματάκια
- 300γρ. σπανάκι
- Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε νερό και προς το τέλος αλατίζουμε.
- Καθαρίζουμε στο μεταξύ τα μανιτάρια με βρεγμένο πανί τα κόβουμε σε φέτες και κόβουμε σε κύβους τις πιπεριές.
- Σοτάρουμε τα μανιτάρια χωρίς λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι και τις πιπεριές, αλατοπίπερο και σοτάρουμε να μαραθούν και να στεγνώσουν. Σβήνουμε με το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Στραγγίζουμε καλά τις φακές και τις ρίχνουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λάιμ και του τζίντζερ, τα σοταρισμένα λαχανικά, το μαϊντανό, λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη φακοσαλάτα να κρυώσει και στο τέλος προσθέτουμε τα ντοματίνια σε φετούλες κι επιπλέον αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα πάνω σε σπανάκι κομμένο σε κομμάτια, προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο.