Ένα μοναδικό ντιπ που θα φας πάνω σε καλό ζυμωτό ψωμί ή παρέα με ψαρικά αλλά και κρεατικά ή ψητά λαχανικά. Συνταγή των 5 λεπτών με υλικά που έχεις πάντα στο σπίτι και πολτοποιείς στο μπλέντερ. Παλιά όλη η δουλειά γινόταν στο γουδί. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Νομίζω πως με αυτό το σοφό τρόπο μετέφρασαν οι Συριανοί το ιταλικό πέστο στη γλώσσα μας. Σαν μια πράσινη ταραμοσαλάτα χωρίς ταραμά δηλαδή. Με λίγο ξερό ψωμί, μαϊντανό και κάππαρη που τα είχαν μπόλικα και σε πρώτη ζήτηση, παρέα με ξύδι λεμόνι, λάδι.
Υλικά:
- 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό σε χοντρά κομμάτια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε κομμάτια
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 2-3 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα (ζυμωτό)
- Λίγο ξύδι
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
- ½ φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό και το στύβουμε καλά.
- Βάζουμε στο μπλέντερ τα υλικά μας σταδιακά και τα πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουν την υφή μου μας αρέσει.
- Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε με αλατοπίπερο, ξύδι ή παραπάνω λεμόνι.
- Σερβίρουμε παρέα με ψωμί και ό,τι άλλο αγαπάμε.