Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο το top έδεσμα του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού. Είναι κι ένα λατρεμένο άλειμμα που όπου κι αν πάω, σε εστιατόριο, ψαροταβέρνα ή μεζεδοπωλείο αναζητώ με λαχτάρα στον κατάλογο και δοκιμάζω πάντα για να δω αν την κάνουν καλή. Συγνώμη, αλλά με πατάτα δεν μου αρέσει καθόλου. Αυτή πάντως είναι η συνταγή μου και πετυχαίνει πάντα!
Υλικά για ένα μεγάλο μπολ:
- 150γρ. ταραμά
- 250-300γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού (χωριάτικο), καθαρισμένο, χωρίς την κόρα
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο απαλό
- λίγο νερό
Εκτέλεση:
- Κόβετε το ψωμί σε φέτες και το μουλιάζετε σε κρύο νερό για 20 λεπτά. Το στύβετε με τα χέρια, χωρίς να επιμείνετε και πολύ. Λίγο νερό το χρειαζόμαστε.
- Βάζετε τον ταραμά σε μακρόστενο σκεύος (μια κανάτα είναι ότι πρέπει) προσθέτετε λίγο νερό και το χτυπάτε με ραβδομπλέντερ. Ρίχνετε το κρεμμύδι και χτυπάτε λίγο ακόμη.
- Προσθέτετε στο μείγμα τμηματικά κι εναλλάξ λάδι, ψωμί, λεμόνι μέχρι να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα σας την κατάλληλη αλμυρότητα και υφή.
- Σερβίρετε σε μπολ, διακοσμώντας με ελιές και λίγο ελαιόλαδο.