Με το περίσσευμα των χριστουγεννιάτικων γλυκών φτιάχνουμε ένα σοκολατένιο κορμό σκέτη απόλαυση.
Ο συγκεκριμένος έχει πάρει το σχήμα φόρμας μακρόστενου κέικ και είναι φτιαγμένος στην λογική μωσαϊκό. Με τη διαφορά ότι εδώ χρησιμοποιώ σοκολάτα – κάμποση γιατί έκανα κι επικάλυψη- κι όχι κακάο και αντί για μπισκότα που βάζω συνήθως, βασιλόπιτα που μου είχε μείνει και δεν ήθελα να ξεραθεί περισσότερο. Εσείς χρησιμοποιήστε τα υπόλοιπα κουραμπιέδων και μελομακάρονων, κάποιο κέικ που ξεράθηκε ή απέτυχε στο ξεφορμάρισμα, γκοφρετάκια του περιπτέρου, κούκις, μπισκότα διάφορα, κάποιο γλυκό κουταλιού καλά στραγγισμένο. Αν θέλετε τον κορμό πιο αφράτο, γιατί ο συγκεκριμένος θα σας θυμίσει στην υφή καριόκα, χρησιμοποιήστε τη βάση κορμού μωσαϊκό. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Υλικά για 10 άτομα περίπου:
- 250γρ. κουραμπιέδες ή βασιλόπιτα ή κέικ
- 250γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια
- 100γρ. βούτυρο
- 200γρ. γάλα ζαχαρούχο
- 100γρ. κόντιτα πορτοκάλι ή 100γρ. βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
- 100γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα
για τη διακόσμηση
- 100γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- μερικούς ζαχαρωμένους ιβίσκους
- λίγα κόντιτα
Εκτέλεση
- Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.
- Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε να λιώσει και να ενωθεί με τη σοκολάτα. Μετά ανακατεύετε το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
- Τινάζετε τους κουραμπιέδες και τους σπάζετε σε κομμάτια. Αν χρησιμοποιήσετε κέικ ή βασιλόπιτα κόβετε σε κυβάκια. Ρίχνετε στο μίγμα της σοκολάτας ό,τι χρησιμοποιήσετε τελικά, προσθέτετε τα κόντιτα (αφού κρατήσετε λίγα για τη διακόσμηση ή τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και ανακατεύετε ελαφρά να γίνουν όλα ένα ομοιογενές μείγμα.
- Κόβετε ένα μακρόστενο κομμάτι χαρτί ψησίματος και ντύνετε μια φόρμα μακρόστενη του κέικ. Αδειάζετε μέσα το μίγμα του κορμού και τον αφήνετε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε τον κορμό σε πιατέλα και αφαιρείτε το χαρτί. Λιώνετε την κουβερτούρα της επικάλυψης σε μπεν μαρί και αφού κατέβει η θερμοκρασία και γίνει χλιαρή, περιχύνετε τον κορμό. Διακοσμείτε με ζαχαρωμένους ιβίσκους και λίγα κόντιτα κι αφήνετε να στεγνώσει.
- Σερβίρετε κόβοντας σε φέτες.