Το wasabi είναι μια πράσινη πάστα από καυτερό ραπάνι που συνοδεύει το σούσι για να κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη σόγια σος που θα βουτήξετε μέσα της το ωμό ψάρι ή το ρολό σας. Κι η ταραμοσαλάτα που σας λέω, για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχει καμιά σχέση με τη γνωστή μας ταραμοσαλάτα, αφού στην υφή μοιάζει περισσότερο με μαγιονέζα. Επί της ουσίας πρόκειται για μια μους ταραμά η οποία κρατά και την αλμύρα του ταραμά και την κάψα του wasabi και τελικά είναι ένα υπέροχο νηστίσιμο ντιπ που συνδυάζεται ακόμα και με τα γιαλαντζί ντολμαδάκια σας. Να πω την αμαρτία μου εγώ την τσάκισα με τη λαγάνα. Οι βουτιές έγιναν μακροβούτια. Κι επειδή με εντυπωσίασε κι εμένα αυτή η ιδιόμορφη ταραμοσαλάτα, είπα να τη μοιραστώ μαζί σας…
Υλικά
- 140γρ. ταραμά
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 κρεμμυδάκι του στιφάδο
- χυμό από 2-3 λεμόνια
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 ½-3 φλιτζάνια αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 2 κουτ. σούπας wasabi
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μια κανάτα τον ταραμά με λίγο από το νερό, το ξύσμα λεμονιού και το κρεμμυδάκι και τα πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ.
- Ξεκινάτε να προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ λάδι, χυμό λεμονιού και νερό χλιαρό χτυπώντας πάντα με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να πήξει η μους του ταραμά και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και οξύτητα. Στο τέλος ενσωματώνετε και το wasabi. Δοκιμάζετε κι αν θέλετε προσθέτετε λίγο ακόμη.
- Διατηρείτε την ταραμοσαλάτα σε μπολ στο ψυγείο.
Σημείωση:
Η μους ταραμά γίνεται και χωρίς το wasabi και μπορείτε να το παραλείψετε.