Μια κατακόκκινη τούρτα, αλλά όχι γλυκιά. Στην ουσία πρόκειται για μια παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, καρύδια, και αρώματα φρέσκων μυριστικών που θα σερβίρετε στο τραπέζι σας όμορφα στολισμένη και λαχταριστή.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό βολβοί παντζαριών
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
- Λίγα καρύδια κοπανισμένα για το σερβίρισμα
- 1 κορφούλα δυόσμο
Για το γιαούρτι
- 600γρ. γιαούρτι στραγιστό
- 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- Λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
- Πλένετε και βράζετε τα παντζάρια με τη φλούδα τους μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται καλά με το πιρούνι. Τα στραγγίζετε τα ξεφλουδίζετε και τα τρίβετε στον τρίφτη των κρεμμυδιών. Εάν έχετε ηλεκτρικό κόφτη των λαχανικών τα περνάτε από κει.
- Ανακατεύετε το λιωμένο σκόρδο με το ξύδι, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο και περιχύνετε με το μείγμα τα παντζάρια. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να μαριναριστούν τα παντζάρια για μισή ωρίτσα τουλάχιστον και μετά τα στραγγίζετε κρατώντας τα ζουμιά που θα βγάλουν σε ένα μπολ.
- Ετοιμάζετε και το μείγμα του γιαούρτιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε φτιάχνετε μια τούρτα ως εξής: Τοποθετείτε ένα τσέρκι σε μια πιατέλα, παίρνετε με τρυπητή κουτάλα τα μισά παντζάρια και τα τοποθετείτε από κάτω. Από πάνω απλώνετε το μείγμα με το γιαούρτι και τέλος κάνετε μια τελευταία στρώση με παντζάρια. Πασπαλίζετε με λίγη καρυδόψιχα, διακοσμείτε με μια κορφούλα δυόσμου.
- Σερβίρετε τη σαλάτα, συνοδεύοντας ξεχωριστά με μια κατακόκκινη βινεγκρέτ, την οποία θα φτιάξετε ανακατεύοντας μέρος από το ζουμί των παντζαριών που κρατήσατε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για να προσθέτει στη σαλάτα του όποιος το επιθυμεί.
1 comment
[…] μεγάλη αδυναμία στα παντζάριαα. Δεν είναι μόνο το χρώμα που βάφει το πιάτο και το μέσα […]