Τα βαζάκια με τις παλιές μαρμελάδες πρέπει να μας αδειάσουν τη γωνιά από το ψυγείο και να ξαναγεμίσουν με τις καινούριες του καλοκαιριού. Το σύκο, το ροδάκινο, η ντομάτα και το πεπόνι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ελάτε να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, γεμίζοντας μαζί τους ατομικές τάρτες πάστα φλόρα με υπέροχη βουτυράτη ζύμη και να τους επιτρέψουμε να κάνουν την καλύτερη συντροφιά στον καφέ και το τσάι μας.
Υλικά για 12 ατομικές τάρτες πάστα φλόρα
Για τη ζύμη
- 175γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 100γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
- διάφορες μαρμελάδες
Εκτέλεση
- Χτυπάτε για λίγο στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Μέσα σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με τη βανιλίνη, το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι. Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει η ζύμη σας. Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και ύστερα προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
- Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και παίρνετε κομματάκια τα οποία αφού πλάσετε σε μπαλίτσες μεγέθους όσο ένα μεγάλο καρύδι την πιέζετε να πλατύνει πάνω σε μια ατομική μεταλλική ταρτιέρα και την ανοίγετε λίγο λίγο με τα δάχτυλα μέχρι να καλυφτεί πλήρως ο πάτος, τα πλαϊνά και να φτάσετε στα χείλη της. Συνεχίζετε μέχρι να καλύψετε με ζύμη όλες τις ταρτιέρες.
- Τοποθετείτε τις τάρτες πάνω σε σχάρα, τις βάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Τις ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο τις ξεφορμάρετε και τις αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.
- Παίρνετε ότι μαρμελάδες έχετε και ρίχνετε από μια κουταλιά σε κάθε ταρτάκι, όσο ακόμα είναι ζεστά. Αφήνετε να κρυώσουν και είναι έτοιμες για να τις σερβίρετε.
Σημείωση:
Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε τη μαρμελάδα στις τάρτες πριν το ψήσιμο όσο η ζύμη είναι ακόμη ωμή. Θα δυσκολευτείτε όμως στο ξεφορμάρισμα καθώς η μαρμελάδα θα είναι καυτή και ρευστή από το φούρνο με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε να καείτε όπως τις αναποδογυρίζετε στο χέρι σας. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση αφού βάλετε τη μαρμελάδα στις τάρτες, να πλάσετε λεπτά κορδόνια ζύμης και να τις σκεπάσετε τις τάρτες με ένα πλέγμα από κορδόνια που θα τοποθετήσετε από πάνω οριζόντια και κάθετα.