Στην λογική του κέικ 1-2-3-4 που σημαίνει 1 βούτυρο, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 φλιτζάνια αλεύρι (500γρ.), 4 αβγά έφτιαξα αυτό το ανάλαφρο κέικ ελαιολάδου αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο και το ένα από τα δύο φλιτζάνια ζάχαρης με 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι και λίγο κονιάκ. Έγινε ανάλαφρο, ελάχιστα γλυκό και πολύ αρωματικό. Μάλιστα στο σερβίρισμα χρησιμοποίησα το πετιμέζι με ροδόνερο της Πυλιακής γης, ένα καταπλητικό ζελέ με βάση το πετιμέζι. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια ούτε το ζελέ, ούτε η Πυλιακή γη.
Υλικά για μια κανονική φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι διαμ. 26εκ.
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι
- 3 φλιτζάνια φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 4 αβγά
- 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλλο τριμμένο
για το σερβίρισμα
- ζάχρη άχνη κοσκινισμένη
- λίγη κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και λαδώνετε τη φόρμα ή το ταψί σας.
- Χτυπάτε σε μπολ με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη για 3 λεπτά να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και στο τέλος το αλεύρι εναλλάξ με το κονιάκ.
- Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά αλευρώνετε ελαφρά τη λαδωμένη φόρμα και αδειάζετε μέσα το μίγμα του κέικ. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά φουσκώσει και να ψηθεί ως μέσα. Το τσεκάρετε μπήγοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμη.
- Ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο ξεφορμάρετε το κέικ ελαιολάδου σε πιατέλα κι αφήνετε να κρυώσει εντελώς εντελώς πριν το σερβίρετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.