Είναι τόσο νόστιμα αυτά τα μπισκοτάκια, σχεδόν εθιστικά, δεν αντέχεις να πάρεις μόνο ένα. Τα έφτιαξα σε γιορτινά σχήματα, όμως εσείς μπορείτε να τα φτιάχνετε κι όλο το χρόνο γιατί είναι υπέροχα. Αρωματικά, τραγανά κι αφράτα μαζί. Με εκείνη την απίθανη ζαχαρένια κρούστα από πάνω που τα κάνει ακαταμάχητα. Αν θέλετε μπορείτε να τα διακοσμήσετε και με γλάσο ή ζαχαρόπλαστα, αλλά εγώ που δεν είμαι φίλος της ζαχαρόπαστας τα προτιμώ έτσι. Εσείς αποφασίζετε πώς θα τα διακοσμήσετε, εγώ μια πρόταση έκανα.
Υλικά για 50-80 κομμάτια περίπου ανάλογα το μέγεθος
Για τη ζύμη
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 200γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 500γρ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. σούπας (γεμάτη) κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη διακόσμηση
- Ζάχαρη χοντρή ή γλάσο
Εκτέλεση
- Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα ή με σύρμα.
- Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιογενή εύπλαστη ζύμη. Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει η ζύμη σας.
- Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και ύστερα προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ταψιά ρηχά.
- Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζετε σε 5 μέρη που πλάθετε σε 5 μπάλες. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε την κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Με κουπ πατ διαφόρων σχημάτων κόβετε κομμάτια ζύμης και μαζί με το κουπ πατ μεταφέρετε τα κομμάτια στο ταψί και εκείνη τη στιγμή τα αποκολλάτε από το κουπ πατ. Έτσι δεν χαλά το σχήμα τους. Συνεχίζετε τη διαδικασία κοψίματος των μπισκότων αραδιάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο, όχι όμως κολλητά, γιατί θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο. Τέλος πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με ζάχαρη.
- Βάζετε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνετε τα μπισκότα για 20 λεπτά, όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν. Τα ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί. Μην επιχειρήσετε να τα βγάλετε νωρίτερα γιατί θα διαλυθούν.