Τα δαμάσκηνα είναι στο πικ τους αυτή την εποχή, ενώ τα σύκα κάνουν τις τελευταίες εμφανίσεις στον πάγκο του μανάβη. Τέλος εποχής; Αρχή νέας σεζόν; Όπως και να το πεις, ο Σεμπτέμβρης έχει μια παράξενη γλύκα, οι ζέστες του είναι ευχάριστες κι οι δροσιές του πόσο ανακουφιστικές. Τώρα λοιπόν, που το καλοκαίρι μετράει τις τελευταίες του στροφές στο στίβο του χρόνου, τώρα που ετοιμάζεται να παραδώσει σκυτάλη στο φθινόπωρο, αυτή ακριβώς την εποχή σκέφτηκα να κλείσω στο βάζο συνδυάζοντας δαμάσκηνο και σύκο σε μια μαρμελάδα. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα. Στη γεύση, στο χρώμα, στην αίσθηση!
Υλικά:
- 1 κιλό δαμάσκηνα
- ½ κιλό σύκα
- 700γρ. ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 βανίλιες
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
Εκτέλεση:
- Πλένετε πολύ καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγετε στη μέση και απομακρύνετε τα κουκούτσια τους. Ξεφλουδίζετε τα σύκα. Ρίχνετε τα καθαρισμένα φρούτα σε ευρύχωρη κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το νερό.
- Τα βάζετε σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια δυο δυνατές βράσεις, αφαιρώντας από την επιφάνεια τον αφρό που σχηματίζεται με τρυπητή κουτάλα. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, έτσι ώστε να υπάρχει ένας ήρεμος βρασμός και ανακατεύετε συχνά για να μην πιάσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Όταν μείνει με λίγα ζουμάκια η μαρμελάδα (προσοχή δεν πρέπει να δέσει εντελώς γιατί όταν κρυώσει θα έχει σφίξει πάρα πολύ και δεν το θέλουμε αυτό), προσθέτετε τις βανίλιες, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση. Αν δεν θέλετε να έχει μεγάλα κομμάτια η μαρμελάδα σας την πολτοποιείτε ελαφρώς με ραβδομπλέντερ όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα.
- Μοιράζετε τη μαρμελάδα όπως είναι καυτή σε καθαρά και στεγνά βάζα που έχετε προηγουμένως ζεστάνει στα μικροκύματα για ένα λεπτό. Κλείνετε με τα καπάκια τα βάζα και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει σε αυτή τη στάση. Αυτό τη βοηθά να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.