Το τράιφλ είναι ένα γλυκό-σύνθεση που μοντάρεται και σερβίρεται την τελευταία στιγμή σε ποτήρια ή ένα μεγάλο μπολ που μετά μοιράζεις, σερβίροντας σε πιάτα. Περιλαμβάνει πάντα κάτι τραγανό, κάτι κρεμώδες και φρούτα, διάφορες σάλτσες ή ξηρούς καρπούς. Μια από τις πιο εύκολες κι επιτυχημένες μους που φτιάχνω είναι κι αυτή με το Μακεδονικό Ταχίνι. Βελούδινη, καθόλου γλυκιά μα τόσο γευστική (σχεδόν εθιστική), γεμίζει το στόμα με άρωμα ψημένου και λιωμένου σουσαμιού και είναι άκρως απολαυστική! Εδώ τη συνδυάζω με ολόλευκες μαρέγκες-νυφούλες, τραγανές απέξω και μαστιχωτές από μέσα και οι δυο τους κάνουν τον ιδανικό γάμο. Οι σταφίδες και τα αμύγδαλα είναι επίτιμοι καλεσμένοι στο …μυστήριο του γυάλινου μπολ!
Υλικά για 6 άτομα
Για τα μαρεγκάκια
- 3 ασπράδια αβγών (100γρ. περίπου)
- 200γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για τη μους ταχίνι
- 400ml κρέμα γάλακτος
- 6 κουτ. σούπας Μακεδονικό Ταχίνι
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 100γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
Για το σερβίρισμα
- Μερικές σταφίδες σουλτανίνα
- Λίγη κορινθιακή σταφίδα
- 20 ολόκληρα αμύγδαλα με τη φλούδα τους
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε τα μαρεγκάκια: Βάζετε τα ασπράδια να χτυπιούνται στο μίξερ στη μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να σφίξει αρκετά. Ξεκινάτε να προσθέτετε σταδιακά τη ζάχαρη λίγη λίγη, στη μέση ρίχνετε τη βανίλια και στο τέλος, αφού σφίξει καλά η μαρέγκα, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140oC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Παίρνετε με ένα κουταλάκι μείγμα μαρέγκας και ρίχνετε κουταλίτσες στο χαρτί τη μια δίπλα στην άλλη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους . Ψήνετε τις μαρέγκες στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, απλώς να σκληρύνει η κρούστα τους από πάνω. Σβήνετε το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν μέσα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μους: Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Συνεχίζετε να χτυπάτε ρίχνοντας και το ταχίνι ώσπου να πήξει η μους.
- Λιώνετε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο, την ρίχνετε στη μους ταχινιού. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε μια δυο τρεις φορές, ίσα να ενωθεί σε κάποια σημεία, αλλά όχι να ομογενοποιηθεί εντελώς για να κάνει σοκολατένια νερά. Αφήνετε τη μους στο ψυγείο.
- Είναι σημαντικό να μοντάρετε το γλυκό την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρετε, ώστε να παραμείνουν τραγανές οι μαρέγκες σας. Όταν θέλετε να σερβίρετε λοιπόν, τοποθετείτε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ή σε περισσότερα ατομικά μερικά μαρεγκάκια. Προσθέτετε κουταλιές από τη μους, πασπαλίζετε με μερικές ξανθές και μαύρες σταφίδες και αμύγδαλα. Κάνετε άλλη μια στρώση με μαρεγκάκια και τελειώνετε με μους ταχίνι, αμύγδαλα και σταφίδες. Σερβίρετε αμέσως!
Έχετε δικές σας ιδέες και συνταγές με Μακεδονικό Tαχίνι; Γράψτε μου εδώ στα σχόλια ή στο Facebook! Μην ξεχάσετε το hashtag #makedonikotahini!
1 comment
ΜΠΑΝΑΝΟΨΩΜΟ
ΥΛΙΚΑ
125 ΓΡ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ
½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ
ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ‘Η 80 ML. ΣΙΡΟΠΙ
ΑΓΑΒΗΣ
½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΧΥΜΟΣ ΜΗΛΟ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ
ΣΟΥΠΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΟ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ ΜΟΥΛΙΑΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ Σ. ΝΕΡΟ
3 ΜΠΑΝΑΝΕΣ
ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
1 ΚΟΥΤ.ΓΛΥΚΟΥ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ
1 ½ ΦΛΥΤΖΑΝΙ
ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟ Η’ ΣΙΚΑΛΕΩΣ Η’
ΣΚΛΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε το ταχίνι τη ζάχαρη το χυμό, το
λιναρόσπορο, και τις μπανάνες.
Προσθέστε το
αλεύρι και τη σόδα.
Το βάζετε στο
ταψί και ψήνετε για 40–45 λεπτά. (για να σιγουρευτείτε οτί είναι έτοιμο, βάζετε
ένα μαχαίρι μέσα, για να δείτε αν βγαίνει καθαρό ) Το ψήνουμε σε προθερμασμένο
στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα.