Γλυκόξινο και αφράτο, αυτό το κέικ έχει τέλεια υφή, ακόμα καλύτερη γεύση και συνοδεύει τέλεια τον καφέ. Είναι και χάρμα οφθαλμών σαν τη νύφη στολισμένο…
Υλικά για μια μέτρια φόρμα
- 250γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη soft
- 250γρ. ζάχαρη
- 250γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 4 αβγά
- 2 ζουμερά λεμόνια ξύσμα και χυμός
- 4-5 κουτ. σούπας κράμπερις
Για το γλάσο και τη διακόσμηση:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
- Μερικά κράμπερις
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 – 180οC και βουτυρώνετε τη φόρμα σας.
- Ψιλοκόβετε τα κράμπερις πάνω σε επιφάνεια κοπής με μαχαίρι και τα ανακατατεύετε μέσα σε ένα μπολ με 2 κουταλιές από το αλεύρι.
- Χτυπάτε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα τα κράμπερις. Ανακατεύετε με σπάτουλα.
- Αδειάζετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Ετοιμάζετε και το γλάσο: Βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και προσθέτετε όλο το ξύσμα και σταδιακά χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας με κουταλάκι. Θα βάλετε όσο χυμό χρειαστεί ώστε να γίνει πια πάστα με τέτοια ρευστότητα που θα απλώνεται εύκολα πάνω στο κέικ και θα έχει τη δυνατότητα να ρέει λίγο, όχι να τρέχει πολύ.
- Περιχύνετε το κέικ σας με το γλάσο και διακοσμείτε με μερικά κράμπερις όσο ακόμα είναι ρευστή για να κολλήσουν πάνω της.