Έχεις χίλιους δυο λόγους να την ερωτευτείς με την πρώτη ματιά γιατί αυτό το νησί τα έχει όλα! Τιρκουάζ νερά, λευκά βράχια, ονειρεμένες παραλίες, γραφικά χωριά, πανέμορφη φύση και μια Αφροδίτη στα ξένα. Κι ακόμα, τις καλύτερες βόλτες σε Χώρα και χωριά, επισκέψεις σε ιστορικούς κι αρχαιολογικούς χώρους και ένα Μουσείο μεταλλευμάτων χάρμα οφθαλμών. Κι επειδή μόνο με τα μάτια δεν χορταίνει κανείς, θέλω να ξέρεις πως στη Μήλο θα φας καλά.
Τη Μήλο βέβαια δεν τη χορταίνεις ποτέ. Ούτε με τα μάτια ούτε με το στόμα. Αυτό ένιωσα και τις δυο φορές που βρέθηκα εκεί και είμαι σίγουρη πως θα ξαναπάω. Αν πάτε κι εσείς έχω ετοιμάσει μερικές λίστες με πράγματα που με ενθουσίασαν και αξίζει να δείτε και να γευτείτε κι εσείς. Λέω να ξεκινήσουμε με μερικές βουτιές στη θάλασσα πριν σας ανοίξω την όρεξη για φαγητό…
Πού να κολυμπήσετε:
Στο Κλέφτικο, τον Γέροντα, τις Τριάδες, την Αλογόμαντρα, το Τσιγκράδο, τη Φυρίπλακα, το Παλαιοχώρι, την Αγία Κυριακή, τα Θειορυχεία, το Σαρακήνικο.
5 πράγματα που αξίζει να κάνετε και να δείτε με την παρέα σας
- Να κλείσετε θέση σε ένα από τα καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού.
- Να πάτε μια απογευματινή βόλτα στο Κλήμα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τα Σύρματα, τα χρωματιστά κτίσματα που έβαζαν τις βάρκες τους οι ψαράδες.
- Να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής πόλης της Φυλακωπής.
- Να πάτε μια βόλτα στην Τρυπητή, το χωριό που πήρε το όνομά του από τα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματα που μοιάζουν τρυπημένα. Εκεί βρέθηκε τυχαία το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης στο χωράφι ενός γεωργού στα 1820, υπάρχει ειδική σήμανση στο σημείο. Να επισκεφτείτε και τις παλαιοχριστιανικές Κατακόμβες, ένα μοναδικό -στον ελλαδικό χώρο εκτεταμένο υπόγειο κοιμητήριο των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
- Να δώσετε 2 ώρες από τη ζωή σας για μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα, να δείτε από κοντά τα χρώματα και τις υφές των πετρωμάτων για να γνωρίσετε την αξία του νησιού στον παγκόσμιο χάρτη εξόρυξης μεταλλευμάτων.
Επειδή όμως ο έρωτας περνάει πάντα από το στομάχι καλό είναι να την γευτείς ατόφια, σαν γνήσια κυκλαδίτισσα για να την ευχαριστηθείς.
10+1 μηλέικα προϊόντα και φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
- Μηλέικο μπελτέ από άνυδρες ντομάτες ψημένες στον ήλιο με θαλασσινό αλάτι. Είναι το πιο συνηθισμένο καλωσόρισμα στις ταβέρνες του νησιού μαζί με λάδι και ψημένο ψωμί, μπαίνει και σε όλες τις κοκκινιστές σάλτσες. Στο κατάστημα του Τσακανού στον Αδάμαντα θα βρείτε εξαιρετικό πελτέ δικής τους παραγωγής.
- Μηλέικα τυριά: Φτιαγμένα από γάλα ντόπιων κατσικιών, θα τα βρεις σε 3 διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, δηλαδή φρέσκο ως 10-15 ημερών σαν μανούρα, ελαφρώς ωριμασμένο σαν μελίχλωρο, και ωριμασμένο για περισσότερο από 3-4 μήνες σε φυσική σπηλιά, αλειμμένο με ελαιόλαδο και τυλιγμένο σε ντόπιο θρούμπι σαν μηλέικο ή ξηροτύρι Το Tυροκομείο Χαραλαμπάκη φτιάχνει μερικά από τα καλύτερα τυριά του νησιού
- Πιταράκια μηλέικα: φτιαγμένα από δίσκους χειροποίητης ζύμης, που γεμίζονται με τριμμένο μηλέικο τυρί ανακατεμένο με κρεμμύδι, κλείνονται σε μισοφέγγαρα και τηγανίζονται σε καυτό λάδι.
- Πλακόπιτες: Πλατιά και λεπτά ολοστρόγγυλα πιτάκια με γέμιση τυριού που γίνονται με το ίδιο ζυμάρι που γίνονται και τα πιταράκια.
- Σκορδολάζανα (σπιτικά λαζάνια φτιαγμένα από την ίδια ζύμη που γίνονται και τα πιταράκια, μαγειρεμένα με σκορδαλιά και σάλτσα ντομάτας. Στον Αλευρόμυλο ο Παπικινός φτιάχνει τα καλύτερα!
- Ραφιόλια: γλυκά μελωμένα πιτάκια, γεμισμένα με καρύδια, σουσάμι και φρυγανιά.
- Καρπουζόπιτα: Γλυκιά πίτα με βάση το καρπούζι που φτιάχνουν και στην Ίο και τη Φολέγανδρο, φυσικά.
- Λαδένια, τυρένια, κρεατένια: μπορεί να έχει πολιτογραφηθεί Κιμωλιανή, αλλά τη φτιάχνουν και στη Μήλο. Ένα είδος φοκάτσιας με ντομάτα και μπόλικα κρεμμύδια. Μπορεί να τη βρεις και στην τυρένια εκδοχή της ή στην κρεατένια με παντσέτα και μαραθόσπορο.
- Κατσικάκι ντόπιο: μαγειρεμένο στο φούρνο ή την κατσαρόλα, με πατάτες, με αγκινάρες και κολοκύθια, με ντομάτα και λαζάνια, όπως και οπωσδήποτε!
- Μηλέικο κρασί: το οινοποιείο Κωνσταντάκη της οικογένειας του Κώστα Μάλλη παράγει εξαιρετικά ντόπια κρασιά.
- Κουφέτο: γλυκό κουταλιού από λευκή κολοκύθα, βρασμένο με ζάχαρη μέλι και ασπρισμένα αμύγδαλα. Σερβίρεται στους γάμους αλλά και σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια του νησιού, πότε σκέτο πότε μαζί με γιαούρτι ή παγωτό σαν επιδόρπιο.
5 + 1 μέρη για καλό φαγητό
Αλευρόμυλος του Βασίλη Παπικινού
Μερακλής μάγειρας ο Βασίλης, παθιασμένος με την παραδοσιακή κυκλαδίτικη μαγειρική και τα μηλέικα προϊόντα του νησιού του, καμιά φορά υποκύπτει στη γοητεία της ιταλικής κουζίνας που υπεραγαπά κι αρχίζει τα ιταλομηλέικα παντρέματα. Στην παραδοσιακή κατά τα άλλα ταβέρνα του στον Παρασπόρο, εκεί που κάποτε λειτουργούσε ο μύλος του πατέρα του κι έδωσε το όνομα στο μαγαζί θα απολαύσετε τα χειροποίητα σκορδολάζανά του με μπελτέ, όλων των ειδών τα πιταράκια με γέμιση από τυριά μηλέικα, λαδερά, κατσικάκι στον ξυλόφουρνο κι άλλα ευφάνταστα πιάτα στα οποία συνδυάζει τα ντόπια υλικά με αγάπη και μεράκι. Θα το αναγνωρίσετε από την τεράστια μυλόπετρα στην είσοδο του μαγαζιού.
Παρασπόρος, τηλ.: 22870 23117
Ω χαμός!
Μια κεφάτη ταβέρνα, με παράδοξο όνομα στην παραλία του Αδάμαντα, κρυμμένη μες στις πρασινάδες, με μια ιδιαίτερη διακόσμηση και sur mesure art de la table, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Παραδοσιακή μηλέικη κουζίνα με το τηγάνι να δίνει ρεσιτάλ, με την Ειρήνη Ψαθά στα μέσα και στα έξω, αλλά και τη μαμά και τον μπαμπά πολύτιμα στηρίγματα στο πλευρό της. Με δικά τους τυριά, από δικά τους ζώα, και προϊόντα ντόπια.
Παραλία Αδάμαντα, τηλ. 22870 21672
Ψητοπωλείο «Τα Γλαρονήσια»
Βρίσκεται στην Τρυπητή και θα πάτε για ψητά της ώρας ψημένα υπέροχα από καλό χέρι, αλλά όχι μόνο. Ο Μιχάλης Βαμβακάρης ιδιοκτήτης και ψυχή του μαγαζιού σου δίνει πάντα πολύ καλές προτάσεις σε πιάτα ημέρας που δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Επίσης θα βρείτε ντόπια τυριά, πιταράκια κι άλλες ντόπιες νοστιμιές.
Τρυπητή, τηλ. 22870 23480
Sirocco
Ο Σιρόκος είναι ο νοτιοανατολικός άνεμος. Είναι επίσης το παραθαλάσσιο εστιατόριο της Στέλλας Τσερώνη στην παραλία της του Παλαιοχωρίου που φημίζεται για τα βολκανικά μαγειρέματα στην άμμο. Σε κάποια σημεία της παραλίας η θερμοκρασία κάτω από την άμμο φτάνει στους 120οC κι έτσι θάβουν γάστρες με φαγητό και το σιγοψήνουν (κρέας, πατάτες, ψάρι, μελιτζάνες). Πέρα από αυτό όμως θα βρείτε ωραία θαλασσινή κουζίνα με ντόπιες πινελιές.
Παλαιοχώρι, τηλ.: 22870 31201
Αρχοντούλα
Στο πρώην καφενείο και νυν ταβέρνα στην Πλάκα είναι πολύ όμορφα. Ο κατάλογος είναι τεράστιος, αλλά μην δώσετε σημασία στα πιάτα που θα μπορούσατε να βρείτε σε όλη την Ελλάδα κι επικεντρωθείτε στις τοπικές συνταγές. Στον κόκορα με τα λαζάνια, στο κατσικάκι με αγκινάρες, στα μαραθοπιτάκια, τα πιταρούδια και τα χορτοπιτάκια με σταφίδα.
Πλάκα, τηλ. 22870 21384
Μπακάλικον Γαλάνης
Πίσω από τον τίτλο του μπακάλικου ένας απίθανος τύπος ο Νίκος Νίνος έχει στήσει στο γραφικό Τριοβάσαλο ένα καταπληκτικό μεζεδοπωλείο. Με μια ψησταριά και μερικούς πραγματικά εκλεκτούς μεζέδες που έχει συλλέξει από τη Μήλο αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα σερβίρει σε μικρά πιατάκια όλη την ουσία του μεζέ, όπως τον έχει ονειρευτεί. Το μαγαζί είναι απίθανα στημένο, δεν έχει πειράξει σχεδόν τίποτα από το χώρο όπου παλιά λειτουργούσε σαν κατάστημα γενικού εμπορίου και πουλούσε από καρφίτσες μέχρι υφάσματα, είδη διατροφής και είδη κιγκαλερίας. Είναι παράλειψη να βρεθείτε στον Τριοβάσαλο και να μην περάσετε για ένα τσίπουρο και μεζέ.
Τριοβάσαλος, τηλ. 22870 28163
Τι να πάρετε μαζί σας;
Κάποιο τυρί σίγουρα. Επίσης, στον Αδάμαντα εκτός από το super market βρίσκεται το μαγαζάκι με τα παραδοσιακά προϊόντα του Τσακανού, όπου αξίζει να πάρετε οπωσδήποτε μαζί σας μπελτέ, κουφέτο και ζυμαρικά δικής τους παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας, αλλά κι ότι άλλο σας γυαλίσει στο μάτι αφού εκτός από ντόπια προϊόντα φέρνει και άλλα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.