Η πρόσκληση έγραφε TSOU.GRisma2018 κι άλλο που δεν ήθελα. Χωρίς δεύτερη σκέψη έφυγα για Σύρο να γιορτάσουμε τα 2α γενέθλια του tsou.gr
Πρώτα από όλα να σας πω όμως τι εστί tsou.gr. Όλα ξεκίνησαν από τη συλλογή με μπουκάλια ούζου του Χάρη Βεκρή, ενός από τους δημιουργούς του, που στην πορεία εξελίχτηκε σε ιδέα, στη μεγάλη ιδέα για ένα ιστότοπο συνάντησης των φίλων του ούζου από ολόκληρο τον πλανήτη! Και κάπως έτσι, δυο χρόνια πριν δημιουργήθηκε το tsou.gr με σκοπό του την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ούζου, της ιστορίας του, αλλά και της προβολής των εξελίξεων του κλάδου της ποτοποιίας. Από τότε το site διαρκώς εμπλουτίζεται με ετικέτες ούζων, ιστορίες, σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο, με άρθρα, αλλά και συνταγές για ουζομεζέδες με υπέροχες φωτογραφίες της Αντωνίας Κατή.
Την Παρασκευή που μας πέρασε ήμουν καλεσμένη στο πάρτι για τα δεύτερα γενέθλια του tsou.gr μαζί με μια ομάδα φίλων και δημοσιογράφων από Αθήνα, Πάτρα και Κυκλάδες για να μας παρουσιάσουν την πορεία και τα μελλοντικά σχέδια της ιστοσελίδας. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος φτάσαμε στο Κίνι, στο Αερικό. Τα τραπεζάκια του μας περίμεναν στρωμένα με ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ και σιγά σιγά γέμισαν με θαλασσινούς μεζέδες. Την παρουσίαση άνοιξε ο Χάρης Βεκρής, σκυτάλη πήρε ο Στάθης Βαρβαγιάννης που μας μίλησε για το Ούζο εξ αποστάξεως 100%, μετά ο Άγγελος Αυγουστίδης που παρουσίασε το βιβλίο του “Ούζο 44”, ένα μυθιστόρημά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και έκλεισε με ένα απολαυστικό βίντεο που περιελάμβανε αποσπάσματα ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστή το ούζο. Η βραδιά κύλησε όμορφα και χαλαρά με άφθονα τσουγκρίσματα και μεζέδες, με όμορφες εικόνες, με το κύμα να σκάει κυριολεκτικά στα πόδια μας, καλή διάθεση και καινούριες φιλίες.
Κλείνοντας θέλω μόνο να προσθέσω τον σωστό τρόπο να πίνουμε το ούζο για να μην μας φέρνει πονοκέφαλο, αλλά μόνο ευθυμία και χαρά:
- Πίνουμε με καλή διάθεση και υπεύθυνα. Προτιμάμε εμφιαλωμένο ούζο 100% απόσταγμα κι όχι χύμα ή από μπουκάλι που γράφει απλώς ούζο. Αυτό μπορεί να περιέχει μόνο 20% απόσταγμα, όπως επιτρέπει η νομοθεσία. Το υπόλοιπο μπορεί να είναι νερό, ζάχαρη, τεχνητά αρώματα, ό,τι θέλει.
- Πρώτα αραιώνουμε το ούζο με νερό και μετά του προσθέτουμε πάγο. Όχι πρώτα πάγο και μετά νερό, γιατί έτσι η ανιθόλη παγώνει κι ανεβαίνει στην επιφάνεια του ούζου κι αυτή μετά μας χτυπάει κατευθείαν στο κεφάλι.
- Δεν οδηγούμε ποτέ μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού.
Φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης
1 comment
Γεια σας και συγχαρητήρια για τη καλή δουλειά.
Θέλω να ρωτήσω εάν το ούζο το εμφιαλωμένο το ανοίξεις ας πούμε μετά από 40 χρόνια από την εμφιάλωση σε τη κατάσταση θα είναι? Καλύτερο? Θα έχει νερωσει? Γ ωριζεται κάτι?
Ευχαριστώ