Πρώτη ξαδέρφη της λαδένιας Κιμώλου και μακρινή της ιταλικής φοκάτσια, η μηλέικη κρεατένια είναι μια ιδιαίτερη πίτα που φτιάχνουν στο νησί την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως τη ζυμώνουν με κάμποσο γλυκάνισο, ψιλό και χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο αλλά και και κύβους παντσέτας που έχουν περάσει πριν από τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Την Κυριακή της Τυρινής φτιάχνουν την τυρένια, μια αντίστοιχη πίτα με κομμάτια μανούρας, ενός ακόμη τοπικού τυριού της Μήλου. Η συνταγή και η εκτέλεση της κρεατένιας έγινε από το Βασίλη Παπικινό, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Αλευρόμυλος, στη φιλόξενη κουζίνα του. Αφού ζυμωθεί και φουσκώσει το ζυμάρι, ενώνεται και ξαναζυμώνεται με την ψημένη παντσέτα. Στο τέλος στρώνουν τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί και την κεντάνε με τα δάχτυλα, την πασπαλίζουν με χοντρό αλάτι και την ψήνουν μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να μοσχοβολίσει ο κόσμος.
Υλικά για ένα ταψί μακρόστενο διαστ. 28 Χ40εκ.
- 1.500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 3 φακελάκια μαγιά στιγμής σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας γλυκάνισο
- 1.200γρ, παντσέτα χοιρινή κομμένη σε κυβάκια
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέσα τη μαγιά, το γλυκάνισο και το αλάτι (χοντρό και ψιλό). Προσθέτετε το ελαιόλαδο και αρχίζετε να τα τρίβετε μεταξύ τους με τα δάχτυλα μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτετε σταδιακά χλιαρό νερό μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη. Ζυμώνετε για λίγο ακόμα και σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στο μεταξύ ζεσταίνετε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα την παντσέτα. Σοτάρετε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και να πάρει χρώμα. Πασπαλίζετε με πιπέρι κι ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και τη ρίχνετε μαζί με όλα τα ζουμιά της στο ζυμάρι. Ζυμώνετε να μοιραστεί ομοιόμορφα παντού στη ζύμη και μετά τη στρώνετε σε λαδωμένο ταψί. Πιέζετε με τα δάχτυλά σας σε διάφορα σημεία να κάνει βαθουλώματα στην επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC κι αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει πάλι.
- Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει η πίτα πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.
Σημείωση:
Αν έχετε γλίνα, αφού ψήσετε την παντσέτα της προσθέτετε 3 κουταλιές και τη ροδίζετε για μερικά λεπτά ακόμη στο τηγάνι.