Το κίτρο είναι από τα πιο ιδιαίτερα γλυκά κουταλιού. Αρωματικό με μια ανεπαίσθητη πικράδα που προσωπικά με τρελαίνει. Την πρώτη φορά που είδα κίτρα ήταν στην Νάξο που φημίζεται και για το λικέρ και το απόσταγμα κίτρου που φτιάχνουν στο νησί. Πραγματικά έπαθα πανικό με το τεράστιο μέγεθός τους. Όταν λοιπόν βρήκα στη λαϊκή κάτι τεράστια κίτρα ήταν τεράστια κι η χαρά μου. Σιγά μην τα άφηνα. Για μαρμελάδα ή για γλυκό κουταλιού σκέφτηκα. Όχι για πολύ τελικά, αφού γλυκό το έκανα. Χωρίς να αφαιρέσω το ξύσμα από τη φλούδα αυτή τη φορά. Ήταν μάλιστα τόσο χοντρή που την έκοψα σε κύβους. Υπέροχο!
Υλικά για 4 βαζάκια (περίπου)
- Τη φλούδα από 2-3 μεγάλα κίτρα (2 κιλά περίπου)
- Ζάχαρη (1.400γρ. περίπου)
- Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένετε και στεγνώνετε τα κίτρα. Αφαιρείτε το καπάκι και τη βάση από κάθε φρούτο μέχρι να φτάσετε στην ψίχα του και ύστερα χαράζετε κάθετα τη φλούδα του σε 6-8 σημεία, ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα φρούτα. Την ξεκολλάτε από τη σάρκα προσεκτικά. Ύστερα κόβετε την κάθε λωρίδα στη μέση και μετά σε κύβους.
- Ρίχνετε τους κύβους σε κατσαρόλα, συμπληρώνετε με κρύο νερό να σκεπαστούν καλά και τη βάζετε στη φωτιά. Δίνετε μια βράση για 5-6 λεπτά και σουρώνετε. Βάζετε ξανά κρύο νερό ρίχνετε τις φλούδες και βράζετε για 5 λεπτά ακόμα. Σουρώνετε δεύτερη φορά και μετά αφήνετε τις φλούδες σε κρύο νερό για 2-3 ώρες. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να ξεπικρίσει η φλούδα. Ελέγχετε αν ξεπίκρισε δοκιμάζοντας μια ακρούλα. Δεν χρειάζεται να είναι κι εντελώς γλυκές. Αν σας φαίνονται πολύ πικρές, κάντε μια επανάληψη ακόμη…
- Στραγγίζετε τις φλούδες και τις αφήνετε για κανένα μισάωρο σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά από τα νερά τους. Ύστερα τις ζυγίζετε για να υπολογίσετε τη ζάχαρη. Όσο το βάρος τους, άλλη τόση κι η ζάχαρη που θα χρειαστείτε. Οι δικές μου ήταν 1.400γρ.
- Ρίχνετε τη ζάχαρη κι αντίστοιχη ποσότητα νερού στην κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση το σιρόπι. Μετά από 15 λεπτά ρίχνετε μέσα τις φλούδες και κουνάτε την κατσαρόλα να πάει το σιρόπι παντού. Όταν πάρει βράση το γλυκό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το γλυκό για 20 λεπτά περίπου. Το αφήνετε να ηρεμήσει εκτός φωτιάς και να κρυώσει καλά το γλυκό για να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι.
- Έπειτα, ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει το γλυκό μέχρι να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτετε και το χυμό του λεμονιού. Δεν ξεχνάτε να ξαφρίζετε το γλυκό όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύετε, μόνο κουνάτε την κατσαρόλα κυκλικά. Το σιρόπι είναι δεμένο όταν βάλετε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα.
- Μοιράζετε το γλυκό όσο είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα φροντίζοντας να σκεπαστεί με σιρόπι. Βιδώνετε τα καπάκια και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς το γλυκό πριν γυρίσετε τα βάζα από την καλή. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.