Είναι τα μικρά παιδάκια των μεγάλων ροξ που δεν είναι άλλο από ένα αφράτο σιροπιασμένο κουλούρι με γέμιση καρυδοσοκολατένια. Μπουκιά και συχώριο!
Υλικά
- 750γρ. αλεύρι φαρίνα
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 1 φλιτζάνι (250ml) γάλα χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 αβγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) ελαφρά χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- 1 βανιλίνη
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
- 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- ½ λεμόνι το χυμό και τη φλούδα του
Εκτέλεση
- Ρίχνετε το χλιαρό γάλα σε λεκανίτσα. Ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη για λίγο να αφρίσει.
- Προσθέτετε τότε τα αβγά, το καλαμποκέλαιο, το αλάτι και συνεχίζετε να ανακατεύετε με σύρμα. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι ρίχνοντάς το από κόσκινο και ανακατεύετε με σπάτουλα αρχικά και με το χέρι στη συνέχεια μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνετε για λίγο στην άκρη να φουσκώσει.
- Στο μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης εκτός του λαδιού.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 μπάλες όμοιες σε όγκο. Παίρνετε τη μία από αυτές τις μπάλες και τη ρίχνετε στο μπολ με τη γέμιση. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο και ζυμώνετε ενσωματώνοντας τα δύο μείγματα σε μία ομοιογενή ζύμη. Χωρίζετε την νέα ζύμη σε 5 ίσα μέρη.
- Παίρνετε τον πλάστη σας και ανοίγετε μία μία τις μπάλες της ζύμης σε φύλλα μακρόστενα με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη σας και με μήκος 30εκ. περίπου. Παίρνετε ένα κομμάτι γέμιση και το πλάθετε σε κορδόνι μήκους όσο και το φύλλο της ζύμης που ανοίξατε. Το βάζετε στο κάτω μέρος του φύλλου σας και το τυλίγετε μαζί με τη γέμιση σε ρολό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά σας έτσι ώστε στο τέλος να δημιουργήσετε 5 ρολά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Παίρνετε ένα κοφτερό μαχαιράκι και κόβετε τα ρολά που φτιάξατε σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου. Πιέζετε αυτές τις φέτες ελαφρά με τις παλάμες σας να στρώσουν και τις αραδιάζετε στα ταψιά που ετοιμάσατε, αφήνοντας μικρό διάστημα μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Ψήνετε τα ροξάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
- Στο μεταξύ βράζετε σε μια κατσαρόλα για 10 λεπτά όλα τα υλικά μαζί για το σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις βγάλετε τα ταψιά από το φούρνο σιροπιάζετε τα ροξάκια ρίχνοντας το σιρόπι λίγο λίγο με κουτάλα. Μετά από λίγο τα γυρίζετε ένα ένα και από την άλλη πλευρά να ρουφήξουν σιρόπι και τα αφήνετε σε αυτή τη θέση μέχρι να το τραβήξουν όλο.
- Μεταφέρετε τα ροξάκια σε πιατέλα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Τα σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθούν.
2 comments
Καλημέρα! Οταν λέτε φαρίνα, εννοείτε την κόκκινη που φουσκώνει μόνη της? Μου κάνει εντύπωση που θέλει και 2 φακελάκιa μαγιά για 750 γρ αλεύρι….
Αυτό ακριβώς εννοώ και ναι, αυτή τη συνταγή έχω εδώ και πολλά χρόνια κι έτσι ακριβώς τα φτιάχνω. Δοκιμάστε τη είναι σωστή. Καλημέρα σας