Ρολάκια τηγανισμένης και μελωμένης ζύμης είναι οι δίπλες, που συνήθιζαν να φτιάχνουν οι νοικοκυρές τις μέρες των Χριστουγέννων. Λένε πως συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού γι’ αυτό και θεωρούνται χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Τέτοιος μέρες οι πάγκοι των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων στολίζονται με βουνά από δίπλες, πλάι σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, όμως είναι λίγοι αυτοί που τις φτιάχνουν καλές. Για να είμαι ειλικρινής, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι όταν ακούω δίπλες είναι τα ποτάμια γλυκόζης που τις πνίγουν μέσα στα ταψιά και νευριάζω. Γιατί οι δίπλες είναι άλλο πράγμα: ρολάκια καλοτηγανισμένης ζύμης, λουσμένα με σιρόπι μελιού που μοσχοβολούν κανέλλα, που σε κάθε τραγανή μπουκιά σου σκάνε στο στόμα κομματάκια καρυδιού ή σουσαμιού.
Αυτή τη συνταγή θέλω να σας δώσω. Και δεν θα σας πω πως οι δίπλες είναι ένα εύκολο γλυκό, αλλά πως αν οπλιστείτε απ’ την αρχή με υπομονή και αποφασιστικότητα δεν θα σας πειράξει ούτε πως η ζύμη της δίπλας είναι σκληρή και δύσκολη στο άνοιγμα γιατί είναι ίδια με αυτή των ζυμαρικών ζυμωμένη με μπόλικα αβγά και σχεδόν καθόλου υγρά, ούτε πως θα φάτε αρκετή ώρα πάνω από το τηγάνι να διπλώνετε ένα ένα τα μαντηλάκια της ζύμης σε ρολάκια καθώς τα ροδοτηγανίζετε. Να σκέφτεστε μόνο τη χαρά που θα δώσετε στους αγαπημένους σας. Αν έχετε μηχάνημα που ανοίγει τη ζύμη των ζυμαρικών, το πρώτο δυσκολάκι μόλις το λύσατε. Πάμε λοιπόν συνταγή…
Yλικά
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 αβγά μέτρια ή 5 μεγάλα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 καλή πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 βανιλίνη
- Λίγο ούζο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 400ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
- 700γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500γρ. νερό
- 1 ξύλο κανέλα
- 100γρ. μέλι
- Χυμό από μισό λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια κοπανισμένα
- σουσάμι καβουρντισμένο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αβγά με το αλάτι, τη βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα για 5 λεπτά.
- Αλλάζουμε το σύρμα με το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε με τον γάντζο για 1-2 λεπτά να γίνει ομοιογενής η ζύμη.
- Τη βγάζουμε στον πάγκο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια μας κάθε τόσο στο ούζο μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Κάνουμε τη ζύμη ρολό και την κόβουμε στα πέντε. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπάλα και τα πατάμε με τα χέρια στον πάγκο να ανοίξει. Με τη βοήθεια πλάστη το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο σε πολύ λεπτό φύλλο το οποίο κόβουμε σε μαντήλια των 12 εκατ. περίπου. Ανοίγουμε όλη τη ζύμη σε μαντήλια. Αν έχουμε μηχάνημα ζυμαρικών ανοίγουμε εκεί τη ζύμη.
- Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σοτέζα και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Τσεκάρουμε το λάδι αν είναι έτοιμο ρίχνοντας ένα κομματάκι ζύμης. Πρέπει να ανέβει αμέσως στην επιφάνεια.
- Τηγανίζουμε τις δίπλες ως εξής: Ρίχνουμε ένα ένα τα μαντήλια της ζύμης στο καυτό λάδι. Τα γυρίζουμε αμέσως από την άλλη και πριν πάρουν χρώμα, πιάνουμε τη μια πλευρά τους με δυο πιρούνια και με τη βοήθειά τους τα τυλίγουμε σε ρολά, πιέζοντας ελαφρά τις δίπλες μέσα στο λάδι για να μην ανοίξουν και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Τις βγάζουμε μία μία πάνω σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίζουν από τα περιττά λάδια. Αν χρειαστεί κατεβάζουμε λίγο τη φωτιά (από την ένταση 9 στο 7) και συνεχίζουμε μέχρι να τις τηγανίσουμε όλες, προσθέτοντας αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.
- Ύστερα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά. Ρίχνουμε κρύες τις δίπλες και μία μία σε καυτό σιρόπι, γυρίζοντάς τες μια δυο φορές μέσα στο σιρόπι και τις βγάζουμε σε πιατέλα.
- Κάθε φορά που σερβίρουμε δίπλες, τις ραντίζουμε με έξτρα μέλι, καβουρντισμένο σουσάμι και καρύδια τριμμένα.