Αγαπημένο χειμωνιάτικο γλυκό, που μεθάει τα κυδώνια με γλυκό κρασί και τα ψήνει μαζί με μπαχαρικά στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα κέρασα με ελάχιστη ζάχαρη για να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις, μπόλικα σποράκια κόλιανδρου κι ένα ξύλο κανέλας. Ίσα να γλυκάνουν λίγο και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Υλικά
- 3 κυδώνια μέτρια
- 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί μοσχάτο (ανοιχτόχρωμο)
- 3-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι, το χυμό
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε το κάθε κυδώνι στα 4 και μετά στα 8. Αφαιρείτε με κοφτερό μαχαίρι τα κουκούτσια και τη φλούδα και τα αραδιάζετε σε ταψάκι. Τα περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και μετά τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.
- Σκορπίζετε τα σποράκια του κόλιανδρου στο ταψί, βάζετε κάπου στο κέντρο το ξύλο της κανέλας και προσθέτετε στο ταψί το κρασί. Σκεπάζετε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
- Βγάζετε τα κυδώνια από το φούρνο τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά και αφήνετε να κρυώσουν. Τα σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδεύοντας με λίγο γιαούρτι ή τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να θελήσετε να τα σερβίρετε.