Τις ερωτεύτηκα από την πρώτη φορά που δοκίμασα αυτές τις κρητικές πιτούλες και από τότε μόλις μου μένει λίγη ζύμη κι έχω στο ψυγείο ανθότυρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τις φτιάξω. Σας δίνω και τη συνταγή της ζύμης για να τις φτιάξετε από την αρχή και στην πρώτη ευκαιρία. Θέλουν ψήσιμο σε ελαφρά λαδωμένο τηγάνι, δεν είναι τηγανητές, αλλά ψητές και μέλωμα στο τέλος με το καλύτερό σας μέλι. Είμαι σίγουρη πως θα τις λατρέψετε κι εσείς!
Υλικά για 6 λεπτές πίτες:
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ανάμεικτο με σκληρό αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 70γρ. νερό
- 2 κουτ. σούπας τσικουδιά
- Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
- 300γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο Κρήτης
- Μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό ή λίγο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακιά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και τα πλάθουμε μπαλίτσες. Κάνουμε το ίδιο και με το τυρί. Το χωρίζουμε στα 6 και το πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και τοποθετούμε στο κέντρο από μια μπαλίτσα τυρί. Τραβάμε τις άκρες της ζύμης πάνω από το τυρί να το κλείσουμε στο εσωτερικό τους και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το καθένα σε πιταράκι διαμέτρου 15 εκατοστών περίπου.
- Βάζουμε στη φωτιά να κάψει ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Αλείφουμε το τηγάνι και ψήνουμε τις πίτες μία μία, γυρίζοντάς τες πολλές φορές από τη μια και από την άλλη, προσέχοντας μην αρπάξουν.
- Τις σερβίρουμε ζεστές με μέλι σαν επιδόρπιο και τις συνοδεύουμε στο τραπέζι με παγωμένες τσικουδιές.
Tip: Όταν κλείσουμε μέσα στη ζύμη το τυρί, πρέπει να ανοίγουμε σιγά και υπομονετικά τις πίτες για να μην σχιστούν και φύγει. Πότε πιέζοντας απαλά πάνω της τον πλάστη και πότε ρολάροντας, κάνοντας και μικρές τρυπούλες στη ζύμη για να φεύγει ο εγκλωβισμένος αέρας όσο την ανοίγουμε.
1 comment
Και μόνο που τις διαβάζω,τρεχουν τα σαλια μου….
Θα προσπαθήσω να τις δοκιμάσω..