Θα μπορούσαμε να τον πούμε και τραχανότο για να είναι πιο trendy, αλλά θα επιμείνω στο τραχανάς. Ο οποίος έχει γίνει της μόδας και για καλή του τύχη τελευταία παίζει πολύ συχνά. Ευτυχώς γιατί ένα από τα πιο θρεπτικά ελληνικά ζυμαρικά αντιμετωπίζεται θετικά και μπήκε στα μενού των εστιατορίων και στα πρωινά των ξενοδοχείων. Προσωπικά, τον τραχανά συνηθίζω να τον προσθέτω σε πίτες, σε σούπες, ακόμη και σε βελουτέ γιατί μου αρέσει που γαργαλάει τη γλώσσα και τον ουρανίσκο, καθώς εσύ καταπίνεις ανέμελος το φαγητό σου. Ένα πακέτο ξινός τραχανάς εξαιρετικής ποιότητας από την Kοινσεπ του Μαρτίνου, δυο πράσο και μια πιπεριά μου άνοιξαν την όρεξη να τον μαγειρέψω όπως θα μαγείρευα ένα κριθαράκι ή ένα ριζότο. Μου πήρε μόλις 30 λεπτά να σερβίρω αλλά έγινε κι εντυπωσιακά νόστιμος!
Υλικά για 4 άτομα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 400γρ. πράσο καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο σε ροδελίτσες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομματάκια
- 300 γρ. τραχανά ξινό
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 600 γρ νερό ζεστό
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50 γρ. Σαν Μιχάλη τριμμένο ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε μια ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε τα πράσα με ελάχιστο νεράκι. Σκεπάζετε με καπάκι κι αφήνετε να αχνιστούν τα πράσα για λίγο. Ανοίγετε το καπάκι και ανακατεύετε.
- Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει προσθέτετε το κρεμμύδι το σκόρδο και την πιπεριά. Σοτάρετε μέχρι να μαραθούν και τα κρεμμύδια και προσθέτετε τον τραχανά. Τον γυρίζετε μαζί με τα υπόλοιπα να γυαλίσει από το λάδι και σβήνετε με κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί ξεκινάτε και ρίχνετε ένα φλιτζάνι περίπου από το ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, ενώ συνεχίζετε να ρίχνετε σιγά-σιγά όσο νερό ακόμη χρειαστεί μέχρι να γίνει ο τραχανάς και να χυλώσει,αλλά ταυτόχρονα να είναι και ζουμερός.
- Στο τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το μαϊντανό και το βούτυρο, ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά.
- Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα προσθέτοντας από πάνω επιπλέον τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό.