Η μητέρα μου κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου έφτιαχνε γλυκό κουταλιού περγαμόντο σε ρολάκια. Κι εγώ όμως, όποτε βρίσκω περγαμόντα είτε στη λαϊκή είτε στο μανάβικο της γειτονιάς μου, δεν τα προσπερνάω. Αυτή τη φορά όμως δεν τα έκανα γλυκό κουταλιού, αλλά μαρμελάδα. Μια μαρμελάδα πλούσια που μοσχοβολάει ανθισμένο περιβόλι την άνοιξη.
Υλικά για 4 βαζάκια περίπου:
- 6 περγαμόντα μέτρια (1,5 κιλό περίπου)
- Ζάχαρη (1,5 κιλό περίπου)
- 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα περγαμόντα με σφουγγάρι και σαπουνάδα. Τα ξεβγάζουμε και αφού αφαιρέσουμε το πάνω και το κάτω καπάκι τους, τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές ακόμη, μέχρι να ξεπικρίσουν τα περγαμόντα στο βαθμό που μας αρέσει, και να μαλακώσουν αρκετά.
- Αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα στραγγιστήρι. Παίρνουμε ένα ένα τα περγαμόντα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τα σημάδια της φλούδας, αν υπάρουν.
- Τα βάζουμε σε επιφάνεια κοπής με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβουμε σε φέτες μπορούμε, απομακρύνοντας όσους σπόρους έχουν μείνει. Μαζεύουμε ό,τι έχει απομείνει και το ζυγίζουμε. Χρειαζόμαστε ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού.
- Βάζουμε το περγαμόντο, τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε τη μαρμελάδα σε δυνατή θερμοκρασία, ανακατεύοντας που και που στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη αλλά προς το τέλος χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα για να μη μας πιάσει. Αφήνουμε να μείνει όλο το βράδυ να βγάλει το περγαμόντο τα υγρά του στο σιρόπι και την επόμενη πολτοποιούμε ελαφρώς την μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ (να μη γίνει πολτός εντελώς, να υπάρχουν κομματάκια) και τη δένουμε κανονικά, προσθέτοντας το χυμό του λεμονιού το τελευταίο λεπτό.
- Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα ως επάνω, βιδώνουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Όταν κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα, γυρίζουμε τα βάζα από την καλή.