Στο ίδιο δέμα με την αρώνια, ο Βασίλης Δαφνής μου είχε βάλει κι ένα κουτάκι ακόμη, με φρέσκα γκότζι μπέρις. Πριν από ενάμιση μήνα είχα δοκιμάσει και μια σαλάτα με φρέσκα γκότζι και κυβάκια αγγουριού πάνω σε θρυμματισμένο πάγο, που τα περίχυνες με μια γλυκοξινοπικάντικη σος από αμπούλα. Σου έπαιρνε το σκάλπ με τη γεύση της εκείνη η σαλάτα και είχα ενθουσιαστεί. Βέβαια, την είχε φτιάξει ο Νοbu Matsuhisa, οπότε τι σαλάτα να τολμήσω να φτιάξω εγώ; Αρκέστηκα σε ένα τσάτνευ. Ξέρετε εσείς, μην τα ξαναλέμε, μια γλυκοξινοπικάντικη παρασκευή, κάτι μεταξύ μαρμελάδας και τουρσιού για να συνοδεύσεις κρέατα, τυριά, πίτες κλπ. Τη συνδύασα με ό,τι κόκκινο βρήκα στο ψυγείο και το ντουλάπι μου: ντομάτα, κόκκινη πιπεριά, ροζ πιπέρι και ιδού το πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα!
Υλικά για δύο βαζάκια των 150-200ml
- 100γρ. γκότζι μπέρις φρέσκα
- 125γρ. κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
- 250γρ. ντομάτες σε καρεδάκια (ζυγισμένες μετά το καθάρισμα)
- 250γρ. πιπεριές Φλωρίνης σε καρεδάκια (ζυγισμένες μετά το καθάρισμα)
- 200γρ. ζάχαρη καστανή
- 150γρ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 5 καψουλάκια καρδάμωμο (κακουλέ)
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρια σε κόκκους (πράσινο, ροζ – και μαύρο προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλένετε και ετοιμάζετε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα.
- Αν δεν θέλετε να μείνουν τα πιπέρια στο τσάτνευ και να τα δαγκώνετε όταν τα βρίσκετε, τότε, παίρνετε ένα κομμάτι τούλι και δένετε μέσα την κανέλα, το καρδάμωμο και τα πιπέρια. Τα ρίχνετε κι αυτά στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύδι, το τζίντζερ και το αλάτι.
- Βράζετε αρχικά σε δυνατή φωτιά, και μετά τη χαμηλώνετε και σιγοβράζετε τα υλικά μέχρι να δέσει το τσάτνευ. Κατά διαστήματα ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αφαιρείτε το τούλι με τα μπαχαρικά ή μόνο την κανέλα και το καρδάμωμο αν δεν χρησιμοποιήσατε τούλι και πολτοποιείτε ελαφρά το τσάτνευ, ίσα να σπάσουν λίγο τα λαχανικά. Μια βράση ακόμα κι έτοιμο το τσάτνευ.
- Το μοιράζετε όπως είναι καυτό σε δυο αποστειρωμένα βάζα, βιδώνετε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει το τσάτνευ εντελώς, οπότε τα αποθηκεύετε στο ντουλάπι. Από της στιγμή που θα ανοίξετε τα βαζάκια θα διατηρήσετε το τσάτνευ στο ψυγείο.
Tι δεν γνωρίζω για τα goji berries
Ασιατικής καταγωγής, πολυετές δεντράκι με εύκολη ανάπτυξη. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο κι είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές κι ευεργετικές του ιδιότητες. Αντιοξειδωτικό που βοηθά τη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και του καρδιαγγειακού, το αποκαλούν “μούρο της ευτυχίας” επειδή βελτιώνει τη διάθεση και τη λίμπιντο και προσφέρει ενέργεια. Οι καρποί του έχουν έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, είναι μαλακοί, με γεύση σαν της σταφίδας και τρώγονται ωμοί ή αποξηραμένοι.
Βιταμίνες: C, Β1, Β2, Β-Καροτίνη, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.
Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή». Πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες.
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.
Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.
Ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Goji Berries καθημερινά. Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.berryland.gr