Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τη νοστιμιά και τα αρώματα αυτής της πίτας. Την γλυκοπατατόπιτα την έκανα στη λογική της τηνιακής πατατούς, μιας πίτας χωρίς φύλλο που φτιάχνεται με βρασμένες και λιωμένες πατάτες που ανακατεύεις με αβγά, τυρί, άφθονα φρέσκα μυρωδικά και ψήνεις το μίγμα απλωμένο σε ταψί χωρίς φύλλα. Μόνο που εδώ χρησιμοποίησα γλυκοπατάτες γιατί τις αγαπώ πολύ και πρόσθεσα έξτρα αρώματα ζεστών μπαχαρικών που αρέσουν και στις γλυκοπατάτες. Είναι τέλειο σνακ για το σχολείο και το γραφείο, ένα καταπληκτικό πρώτο πιάτο στα τραπεζώματά σας που γίνεται κι ελαφρύ γεύμα αν το σερβίρετις με λίγη πράσινη σαλάτα. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε και περιμένω εντυπώσεις…
Υλικά για ένα ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 30 εκ.
- 200γρ. γλυκοπατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 100γρ βούτυρο Lurpak
- 2 αβγά
- 150ml γάλα
- 200γρ. mozzarella Arla τριμμένη
- 100γρ. σκληρό τυρί Arla τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ σαν καρύδι ξυσμένο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πικάντικο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή άλλα μπαχαρικά της επιλογής σας
- αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τις γλυκοπατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με πιρούνι.
- Στο μεταξύ βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και ρίχνετε μια κουταλιά από το βούτυρο. Όταν τσιτσιρίσει, ρίχνετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε να κρυώσουν.
- Όταν βράσουν οι γλυκοπατάτες, τις στραγγίζετε και αφού κρυώσουν λίγο για να μπορείτε να τις πιάσετε, τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με τη βοήθεια μια πρέσας του πουρέ μέσα σε ένα μπολ -όχι στο μπλέντερ γιατί θα γίνουν λάστιχο.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Κρατάτε λίγο βούτυρο για το ταψί και προσθέτετε το υπόλοιπο στο μπολ με τις γλυκοπατάτες. Ρίχνετε επίσης τα κρεμμύδια, τα αβγά χτυπημένα με το γάλα και τη μοτσαρέλα, το μισό σκληρό τυρί, το ξυσμένο τζίντζερ, το δυόσμο, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά της επιλογής μας, ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.
- Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος ή περισσότερα μικρά αν προτιμάτε (εγώ αυτό έκανα) και αδειάζετε μέσα το μίγμα της πίτα. Ισιώνετε την επιφάνεια και πασπαλίζετε από πάνω με το υπόλοιπο σκληρό τυρί. Αν βάλετε την πίτα σε μεγάλο σκεύος, καλό είναι να την χαράξετε σε κομμάτια.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα η γλυκοπατατόπιτα από πάνω.