Έχουν ωραίο μελαχρινό χρώμα, είναι πολύ αρωματικά, ελάχιστα γλυκά και πολύ γευστικά. Αυτά τα σταφιδόψωμα είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινό ψωμί με σταφίδες. Είναι ένα τέλειο σνακ για τα παιδιά στο σχολείο ή στο διάλειμμα από το απογευματινό διάβασμα. Και ο καλύτερος συνοδός του ελληνικού καφέ επίσης!
Υλικά για 8 ατομικά
- 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 100γρ. περίπου επιπλέον (όσο σηκώσει η ζύμη)
- 100γρ. αλεύρι 7σπορο
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 150γρ. σταφίδες (εγώ χρησιμοποίησα ξανθές και μαύρες ανάμεικτες)
- 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 80γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 ½ φλιτζάνι τσάι του βουνού (όχι πολύ καυτό)
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε μιάμιση κούπα τσάι του βουνού και αφήνετε να γίνει χλιαρό.
- Μέσα σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε τα δύο άλευρα (400γρ. για όλες τις χρήσεις + 100γρ. 7σπορο) με τη μαγιά. Προσθέτετε τις σταφίδες, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μισό ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι τσάι και ξεκινάτε το ζύμωμα με το χέρι. Όταν σφίξει η ζύμη προσθέτετε λίγο τσάι ακόμα και συνεχίζετε το ζύμωμα. Θα προσθέτετε τσάι τμηματικά μέχρι που η ζύμη να αρχίσει να κολλάει και να νιώθετε το νερό να περισσεύει.
- Τότε θα αρχίσετε να προσθέτετε τμηματικά αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Κάθε που θα κολλάει η ζύμη στα χέρια σας θα προσθέτετε λίγο ακόμα και θα ζυμώνετε. Όταν φτάσετε στο σημείο να κάνετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει παρά ελάχιστα στο χέρι σας, αλείφετε ένα καθαρό μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, παίρνετε τη ζύμη στα χέρια σας, την κάνετε μια μπάλα και την τοποθετείτε στο λαδωμένο μπολ. Πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια και σκεπάζετε τη λεκανίτσα με πετσέτα. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πασπαλίζετε τότε τον πάγκο σας με λίγο αλεύρι, πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη μεταφέρετε στον αλευρωμένο πάγκο. Τη ζυμώνετε για λίγο με τις γροθιές σας και μετά την κόβετε σε 7-8 ίσα μέρη τα οποία πλάθετε ένα ένα σε μπάλες και τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ύστερα αφήνετε τα ψωμάκια σας να φουσκώσουν ξανά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC βάζετε τα ψωμάκια για 10 λεπτά και μετά την κατεβάζετε στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο, μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Μόνο τότε τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε στο τραπέζι.
3 comments
Ιδιαίτερη συνταγή! Σύντομα θα δούμε κι άλλες τέτοιες ιδέες με πρωταγωνιστές αρωματικά φυτά από το βιβλίο “Με…νου, αρωματόκηπος και ευεξία” των Στικούδη, Μαλούπα, Λάζαρη, Κρίγκας των εκδόσεων Πατάκη
Θα περιμένω να το ξεφυλλίσω, να το μαγειρέψω. να το γευτώ…
Η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε.) σας προσκαλεί στην επιστημονική, ενημερωτική εσπερίδα που διοργανώνει με τίτλο:
«Κορινθιακή σταφίδα: Υγεία και προοπτικές»
Στην εσπερίδα θα παρουσιαστούν οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης της κορινθιακής σταφίδας στην υγεία του ανθρώπου όπως:
• Σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση
• Δημιουργία «ασπίδας» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα
• Μείωση της «κακής» χοληστερίνης
• Θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών
• Χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην κατανάλωσή της από τους διαβητικούς,
όπως αποδεικνύει η έρευνα και οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από τη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.
Η εσπερίδα εντάσσεται στα πλαίσια του έργου «Συστατικά της Κορινθιακής Σταφίδας και ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου».
Το παραπάνω έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούν μέρος του.
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5/12/2014 και ώρα 16.00 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθερίου Βενιζέλου 70 στην Καλλιθέα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
https://www.facebook.com/events/1513834275570417/