Η μαμά μου το έφτιαχνε πολύ συχνά στα γιορτινά τραπέζια της, αλλά δεν ήταν η μόνη. Όλες σχεδόν οι μαμάδες το προτιμούσαν για την ευκολία του αλλά και το σίγουρο σουξέ του. Το έλεγαν σουφλέ αλλά κακά τα ψέματα, δεν ήταν. Γι’ αυτό κι εγώ το λέω “ψευτοσουφλέ”. Το θυμήθηκα και το έφτιαξα πρόσφατα, έτσι για να τσεκάρω αν αρέσει ακόμα. Αρέσει παιδί μου, αρέσει! Τιμήθηκε από όλους δεόντως και μου ζήτησαν τη συνταγή…
Υλικά για ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι
- 1 πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
- 50-75γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 300γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή σε κυβάκια
- 400γρ. Mozzarella Arla τριμμένο
- 800γρ. γάλα
- 4 αβγά μέτρια
Εκτέλεση
- Βουτυρώνετε ένα σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψάκι διαμ. 22 Χ 28εκ. περίπου. Βουτυρώνετε ελαφρά μία προς μία τις φέτες του ψωμιού και στρώνετε με αυτές το ταψί. Όσες φέτες δεν χωράνε τις κόβετε για να έρθουν στα μέτρα του ταψιού. Κρατάτε στην άκρη 2 καλές χούφτες τριμμένο τυρί και χωρίζετε το υπόλοιπο στη μέση. Χωρίζετε και τα κυβάκια του ζαμπόν στη μέση.
- Ρίχνετε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται το μισό ζαμπόν πάνω από την πρώτη στρώση με το ψωμί. Πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Βουτυρώνετε μία μία φέτες ψωμιού και κάνετε δεύτερη στρώση. Από πάνω ρίχνετε ομοιόμορφα το μισό ζαμπόν και μετά το ζαμπόν. Βουτυρώνετε φέτες ψωμιού και κάνετε την τελευταία στρώση.
- Χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέτετε το γάλα. Χτυπάτε λίγο ακόμα. Παίρνετε με μια κουτάλα μίγμα και λίγο λίγο το ρίχνετε πάνω από το σουφλέ, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και περιμένετε να ζεσταθεί καλά ο φούρνος και να απορροφηθεί το μείγμα του γάλακτος-αβγού από το ψωμί. Πασπαλίζετε από πάνω ομοιόμορφα το τυρί που κρατήσατε και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
- Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει όμορφα το σουφλέ. Το βγάζετε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσει λίγο. Θα ξεφουσκώσει να ξέρετε, αλλά είναι φυσιολογικό.
- Σερβίρετε το ψευτοσουφλέ ζεστό στο τραπέζι σαν ορεκτικό, κόβοντας σε μερίδες.