Μια ιδιαίτερη τάρτα που μπορείτε να φτιάξετε σε κανονικό μέγεθος ή σε 6 ατομικές ταρταλέτες. Έχει έντονη τη γεύση του παστελιού και της σοκολάτας που την κάνουν πραγματικά ξεχωριστή.
Υλικά για 6 ταρταλέτες:
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 100γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση παστελιού
- 250γρ. γάλα
- 1 αβγό
- 25γρ. κορν φλάουρ
- 50γρ. ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 70γρ. παστέλι σπιτικό ή έτοιμο του εμπορίου+ λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση
Για τη μους σοκολάτας
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 250γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας μπράντι
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
Εκτέλεση:
- Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο με το αλεύρι να γίνουν ένα μίγμα σαν άμμος βρεγμένη. Προσθέτουμε την άχνη και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα. Ρίχνουμε και το αβγό και ομογενοποιούμε τη ζύμη χωρίς να την παραζυμώσουμε. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.
- Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση παστελιού: κόβουμε το παστέλι σε κομμάτια και το κάνουμε σκόνη στο μούλτι.
- Βάζουμε το γάλα να πάρει βράση και στο μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ το αβγό με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ να αφρατέψει. Ρίχνουμε το γάλα μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε κι επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με μαρίζ μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε το βούτυρο και το τριμμένο παστέλι και μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ να κρυώσει. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην πιάσει πέτσα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη που πλάθουμε σε μπαλίτσες και ντύνουμε με αυτές τις ταρτιέρες μας πιέζοντας τη με τα δάχτυλα να ανοίξει καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά ως επάνω. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, ίσα να πάρει η ζύμη ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν οι τάρτες.
- Για τη σοκολατένια μους: Βάζουμε τη μισή κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και τη ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει και προσθέτουμε το μπράντι και το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα και να σφίξει. Μετά την αφρατεύουμε με μίξερ χειρός, προσθέτοντας σιγά σιγά και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρή στρογγυλή μύτη μπροστά και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Για να σερβίρουμε: Μοιράζουμε την κρέμα παστελιού στις τάρτες και σκεπάζουμε με τη μους σοκολάτας, δημιουργώντας σπείρες με το κορνέ. Διακοσμούμε με σπασμένο παστέλι και σερβίρουμε.