Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αυτή η πίτα που μας έρχεται εξ Ανατολών και περιέχει παστουρμά, το χαρακτηριστικότερο ίσως αλλαντικό που έχει πατρίδα του την Καισάρεια. Γι’ αυτό το λόγο τη συγκεκριμένη πίτα την συναντάς και ως πίτα Καισαρείας, αλλά και ως πατσάγκα. Όπως και να έχει, είναι πανεύκολη στην προετοιμασία της και αγαπητή σε πολλούς. Μπορείτε να τη φτιάξετε με ζύμη κουρού που σας προτείνω, αλλά και με σφολιάτα και με φύλλα κρούστας, όπως σας αρέσει ή όπως σας προκύψει. Εγώ της αφαιρώ το τσιμένι, την εξωτερική πάστα δηλαδή που είναι φτιαγμένη από ένα μπαχαρικό με πολύ χαρακτηριστική γεύση και άρωμα, το μοσχοσίταρο ή τσιμένι, σκόρδο και μείγμα άλλων μπαχαρικών, ο κάθε αλλαντοποιός χρησιμοποιεί το δικό του μυστικό μείγμα. Κάποιοι το αφήνουν, εγώ το αφαιρώ γιατί δεν βρίσκω το λόγο να υπάρχει στην πίτα μου, ότι άρωμα ήταν να δώσει στον παστουρμά το έδωσε.
Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι διαστ. 25 Χ 35 εκ.:
- 2 φύλλα ζύμης κουρού ή 6 φύλλα κρούστας
- 15 φέτες παστουρµά (αφαιρείτε το τσιµένι) σε μικρά κομμάτια
- 400γρ. κασέρι, σε λεπτές φέτες
- 2 ντοµάτες ώριµες µέτριες, σε λεπτές φέτες
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωµένο (αν χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας)
- 1 κρόκο αβγού ανακατεµένο µε 1 κουτ. σούπας νερό
- άσπρο ή ακόμη καλύτερα µαύρο σουσάµι για πασπάλισµα
Εκτέλεση
- Απλώνετε το πρώτο φύλλο ζύμης κουρού σε βουτυρωµένο ταψί ή τα μισά φύλλα κρούστας από το πακέτο βουτυρωμένα ένα προς ένα. Στρώνετε πρώτα τις μισές φέτες από το κασέρι και κατόπιν τα κομματάκια του παστουρµά, τις ντοµάτες και στο τέλος το υπόλοιπο κασέρι.
- Σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο ζύμης κουρού ή τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, επίσης βουτυρωμένα και κλείνετε τριγύρω την πίτα διπλώνοντας τις άκρες προς τα πάνω.
- Αλείφετε την επιφάνεια µε το μείγμα από το αβγό, πασπαλίζετε την επιφάνεια µε άσπρο ή µαύρο σουσάµι και ψήνετε την πίτα σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρετε την πίτα μετά από λίγα λεπτά, κόβοντας σε κομμάτια
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μπορείτε αν το θέλετε να προσθέσετε και μερικές λωρίδες από πράσινη καυτερή ή γλυκιά πιπεριά κέρατο πάνω από τις ντοµάτες.