Απίθανο σνακ ή μεζεδάκι για το κρασί! Τραγανή βάση που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο με αφράτη επικάλυψη τυριού. Αυτά τα πιτάκια γίνονται με το τίποτα, μέσα στα φορμάκια των μάφινς για να τα σερβίρεις σε ατομικές μερίδες. Πώς τα έφτιαξα; Με λίγο φύλλο που μου είχε περισσέψει από κάτι γαλακτομπουρεκάκια, λίγο βούτυρο LURPAK που υπάρχει πάντα στο ψυγείο, μια πεντανόστιμη φέτα από τη Βοιωτία, γιαούρτι πρόβειο που αύριο θα έληγε, λίγο κατσικίσιο γάλα, φρέσκα μυρωδικά από τη γλάστρα, μια πιπεριά Φλωρίνης και 4 αβγά. Δεν φαντάζεσαι όμως γεύση…
Υλικά για 12 κομμάτια
- 200γρ. φύλλο κρούστας
- 75γρ. βούτυρο LURPAK
- 300γρ. φέτα
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη (τα φυλλαράκια)
- Λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανο
- 1 γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα
- 100ml γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια (προαιρετικά)
- 4 αβγά
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και κόβετε με ένα ψαλίδι τα φύλλα σε κρόσια. Λιώνετε το βούτυρο και τα περιχύνετε. Ανακατεύετε να βουτυρωθούν παντού και με ένα κουτάλι μοιράζετε τα φύλλα στις 12 υποδοχές ενός ταψιού για μάφινς.
- Ψήνετε τα φύλλα για 15 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο να πάρουν χρώμα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Λιώνετε τη φέτα μέσα σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα τα φυλλαράκια του βασιλικού, του δεντρολίβανου και της ρίγανης. Προσθέτετε τα κυβάκια της πιπεριάς και κάνετε τελευταίο ανακάτεμα.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γιαούρτι, το γάλα και λίγο πιπέρι.
- Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και μοιράζετε πάνω από τα φύλλα με ένα κουτάλι της σούπας από μια κουταλιά μείγμα φέτας. Παίρνετε με μια κουτάλα της σούπας το μείγμα των αβγών και απογεμίζετε τις υποδοχές του ταψιού. Με ένα πιρούνι ανακατεύετε λίγο να φτάσει μέχρι κάτω το αβγό.
- Ξαναβάζετε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνετε για μισή ώρα ακόμη, περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από πάνω τα πιτάκια.
Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσουν λίγο τα πιτάκια, τα βγάζετε από τις υποδοχές του ταψιού και τα σερβίρετε σε πιατέλα.