Τα γεμιστά είναι ο βασιλιάς του καλοκαιρινού τραπεζιού και ένας λόγος επιπλέον να νοσταλγώ το καλοκαιράκι. Να, κάτι τέτοιες στιγμές είναι που με πιάνει και θέλω να φτιάχνω ακόμα και μες το καταχείμωνο αυτό το ριζότο με τα υλικά των γεμιστών. Μου μυρίζει καλοκαίρι…
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωµένο
- 1 µελιτζάνα µακρόστενη, σε κυβάκια
- 1-2 κολοκύθια σε κυβάκια (ανάλογα το μέγεθος)
- 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1-2 ντομάτες μέτριες και ώριμες ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
- 3-4 κουτ. σούπας δυόσµο ψιλοκοµµένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
- 100γρ. φέτα σπασμένη με πιρούνι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ και σοτάρετε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτετε τις μελιτζάνες, το κολοκύθι, τις πιπεριές και σοτάρετε 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε το σκόρδο και αφού το γυρίσετε 2-3 φορές να μυρίσει ρίχνετε το ρύζι και το γυρίζετε με κουτάλα μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά για 1 περίπου λεπτό να γυαλίσει.
- Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι βραστό νερό. Αφήνετε να πάρει βράση το φαγητό και περιμένετε μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά της κατσαρόλας –ανακατεύοντας συχνά στο ενδιάμεσο- πριν ρίξετε επιπλέον βραστό νερό, σε δυο δόσεις ακόμα μέχρι να ψηθεί εντελώς το φαγητό, να μαγειρευτεί σωστά το ρύζι και να μείνει ζουμερό. Στο τέλος ανακατεύετε στο φαγητό πρώτα τη φέτα και μετά το µαϊντανό και το δυόσµο.
- Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πασπαλίζετε αν θέλετε με λίγο επιπλέον μαϊντανό ή δυόσμο και σερβίρετε.