Δεν ξέρω αν η φασολάδα είναι το εθνικό μας φαγητό, πάντως είναι σίγουρα ένα πιάτο που μιλά στην ψυχή τα κρύα χειμωνιάτικα μεσημέρια και βράδια. Σηκώνει πολύ ψωμί, ελιά, φέτα και καλή παρέα.
Υλικά για 4 άτομα
- 300γρ. φασόλια μέτρια (εγώ χρησιμοποίησα ένα μίγμα από λευκά, μαύρα και κόκκινα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μέτρια σε φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομμμάτια
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας (εγώ χρησιμοποίηση μπελτέ μηλέικο)
- 4-5 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- πάπρικα
- 1 πιπεριά πράσινη καυτερή ή 1 πιπερίτσα τσίλι σε ροδέλες, χωρίς τα σποράκια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επόμενη τα στραγγίζετε και τα βάζετε να βράσουν με φρέσκο νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό να βράσουν άλλα 10 λεπτά. Αλλάζετε τρίτη και τελευταία φορά το νερό και βάζετε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά με φρέσκο νερό να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.
- Βράζετε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να τα αλατίσετε. Στο μεταξύ σοτάρετε το κρεμμύδι με τα καρότα και την πιπεριά σε ένα τηγάνι με το μισό λάδι.
- Όταν μαλακώσουν τα φασόλια ρίχνετε στην κατσαρόλα τη σύβραση με τα λαχανικά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον πελτέ της ντομάτας (αν χρησιμοποιήσετε), την πάπρικα, το ψιλοκομμένο σέλινο και σιγοβράζετε τη φασολάδα μέχρι να ψηθούν καλά τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι επιπλέον αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.