Τα ελληνικά φαλάφελ, οι δικοί μας ρεβιθοκεφτέδες, αν και τηγανητό φαγητό, που θεωρείται βαρύ, όταν τηγανίζονται σωστά είναι ανάλαφροι γιατί δεν ρουφάνε λάδι και δροσεροί λόγω των φρέσκων μυρωδικών και των αρωμάτων. Συνοδεύονται τέλεια με ντομάτα, μαρούλι και πίτες αραβικές, ενώ δεν λένε όχι στο φρυγανισμένο ψωμί, τις τηγανιτές πατάτες, την τυροκαυτερή και το τζατζίκι.
Υλικά για 4 άτομα
- 300γρ. ρεβίθια
- 1 πατάτα μέτρια βρασμένη, καθαρισμένη και πολτοποιημένη,
- ½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα καθαρισμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 ματσάκι άνηθο χοντροκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο (τα φύλλα μόνο)΄
- Λίγο κύμινο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε τα ρεβίθια μια μέρα πριν (τουλάχιστον 24 ώρες). Στραγγίζετε τα ρεβίθια και τα περνάτε από επεξεργαστή τροφίμων.
- Ρίχνετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσετε), τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο στον επεξεργαστή και τα ψιλοκόβετε. Όταν πολτοποιηθούν τα υλικά τα μεταφέρετε σε μπολ μαζί με τα ρεβίθια.
- Προσθέτετε τη λιωμένη πατάτα ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύετε με κουτάλι της σούπας. Παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και πλάθετε κεφτεδάκια. Για μεγαλύτερη ευκολία βρέχετε τα χέρια σας με νερό. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι και τα αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένα να σφίξουν για μια ώρα τουλάχιστον.
- Ζεσταίνετε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τους ρεβιθοκεφτέδες σε δόσεις αφού τους περάσετε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αφού ροδίσουν από τη μια, τους γυρίζετε να ροδοκοκκινίσουν και από την άλλη.
- Τους βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.