Ποιος λέει όχι σε ένα κομμάτι τάρτα με ωραία ζουμερή και νόστιμη γέμιση; Το καλύτερο κολατσιό, που μπορείτε να σερβίρετε και σαν πρώτο πιάτο σε ένα φιλικό τραπέζι. Ο λόγος για μια τάρτα που γίνεται χωρίς ταρτιέρα, αλλά σε ρηχό ταψί. Μια ανοιχτή πίτα με ζύμη σφολιάτας που οι Γάλλοι θα ονόμαζαν galette. Όπως κι αν αποφασίσετε να την πείτε είναι υπέροχη. Αυτό κρατήστε και φτιάξτε την οπωσδήποτε!
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 250γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες λεπτές
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- αλάτι, πιπέρι
- λίγη ρίγανη ή θυμάρι
- μεγάλη κορφή βασιλικού ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Βάζετε τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι με 2 κουτ. σούπας νερό να αχνιστούν. Όταν χάσουν τα υγρά τους προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνετε καλά και πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή το θυμάρι. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν τα λαχανικά. Τα βγάζετε στην άκρη να κρυώσουν.
- Απλώνετε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε χαρτί ψησίματος και μεταφέρετε και τα δύο μαζί σε ρηχό ταψί. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη εδώ κι εκεί, ενώ με το μαχαίρι κάνετε στις άκρες του φύλλου 4 λοξές χαρακιές.
- Απλώνετε το τυρί κρέμα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης αφήνοντας τριγύρω περιθώριο όσο δύο δάχτυλα τουλάχιστον. Απλώνετε πάνω από το τυρί το μείγμα από τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Φέρνετε τις 4 πλευρές της τάρτας πάνω από τη γέμιση και κλείνετε την τάρτα, φροντίζοντας να φέρετε τις άκρες που περισσεύουν από κάτω από την τάρτα.
- Χτυπάτε το αβγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφετε τη σφολιάτα. Ότι αβγό περισσέψει το ρίχνετε πάνω από τη γέμιση.
- Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η ζύμη. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο βασιλικό και κόβοντας τη με το ροδάκι της πίτσας σε 6 κομμάτια.