Όχι μόνο τα γλυκά, αλλά και τα αλμυρά μπουγατσάκια έχουν τη χάρη τους. Τραγανό φύλλο που μοσχοβολάει βούτυρο και απαλή τυρένια γέμιση. Φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα μόνο που τελειώνουν πολύ γρηγορότερα γιατί πώς να σταματήσει o άνθρωπος στο ένα;
Υλικά για 26 κομμάτια περίπου
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- Βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για την κρέμα
- 500ml γάλα
- 80γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 αβγά
- 300γρ. φέτα ή ανάμεικτα φέτα και μυζήθρα ανάλατη τριμμένη στο χέρι
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Εκτέλεση
- Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά.
- Ξεχωριστά σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το σιμιγδάλι και συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί να γίνει ρευστό το μείγμα. Παίρνετε μια κουτάλα ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ανακατεύετε κι αυτό στο μείγμα των αβγών πριν το ρίξετε όλο μαζί στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Ανακατεύετε μέσα τη φέτα και αφήνετε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει λίγο. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε στον πάγκο σας τα φύλλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε μια κάθετη χαρακιά κατά μήκος και τα χωρίζετε στη μέση. Παίρνετε μπροστά σας μία μία τις λωρίδες των φύλλων και τις αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε στο κάτω μέρος δυο κουταλιές σούπας κρέμα τυριού και την απλώνετε λίγο δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο.
- Φέρνετε μια μια τις πλευρές του φύλλου που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, τις αλείφετε κι αυτές με βούτυρο και τυλίγετε χαλαρά το φύλλο σε παραλληλόγραμμο πακέτο. Μην το κάνετε σφιχτό το πακέτο γιατί στο ψήσιμο φουσκώνει η γέμιση και σκίζεται το φύλλο.
- Στο τέλος τοποθετείτε τα πακέτα με το άνοιγμα από κάτω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Βουτυρώνετε ξανά τις μπουγάτσες από πάνω και τις ψήνετε για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Τις σερβίρετε ζεστές ή χλιαρές κομμένες στη μέση.