Αν νηστεύεις, είσαι vegan ή vegetarian ή αν απλώς τρελαίνεσαι για λαδερά και πιάτα με χόρτα όπως εγώ, αυτό το κουσκουσάκι θα σου αρέσει πολύ. Μπορείς να το φτιάξεις και με ρύζι, μόνο που θα το πεις σπανακόρυζο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα τέλειο κυρίως πιάτο.
Υλικά για 4 άτομα
- 200γρ. κουσκουσάκι (ζυμαρικό))
- 400γρ. σπανάκι
- 1 πράσο, το λευκό τμήμα σε φετούλες
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1-2 λεμόνια, το χυμό και το ξύσμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε, πλένετε το σπανάκι, το κόβετε σε χοντρά κομμάτια και το αφήνετε να στεγνώνει σε τρυπητό. Ετοιμάζετε όλα τα μυρωδικά όπως περιγράφω στα υλικά.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα, την πιπεριά και τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνέχεια για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε και περιμένετε να μαραθεί.
- Σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο ρίχνετε στην κατσαρόλα και το κουσκουσάκι. Προσθέτετε λίγο νερό ζεστό και βράζετε το φαγητό για 20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας ξανά ζεστό νερό όταν το θεωρείτε απαραίτητο, έτσι ώστε να βράσει το κουσκουσάκι.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε πρώτα το λεμόνι (χυμό και ξύσμα) κι ύστερα όλα τα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο) καθώς και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει και να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε.