Είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό αυτό το κέικ λαδιού και είναι το μόνο σχεδόν που φτιάχνει στο σπίτι της η Ελένη, συνάδερφος από τη δουλειά, γιατί είναι το αγαπημένο του γιου της. Ε, το φτιάχνει τέλειο! Το μυστικό είναι να μην το παραψήσετε και τραγανίσει η κρούστα του από πάνω, γιατί δεν θα είναι τόσο ζουμερό όσο πρέπει και δεν θα δώσει το μάξιμουμ των αρωμάτων του. Δοκιμάστε το, ίσως γίνει το αγαπημένο και της δικής σας οικογένειας. Είναι και νηστίσιμο να ξέρετε… Εγώ το έφτιαξα με το ελαιόλαδο που μου χάρισε ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, ο Γαστροναύτης ο φίλος μου από την Καλαμάτα. Του είχα υποσχεθεί ότι θα φτιάξω μαζί του κάτι ξεχωριστό. Το απλό και το καθημερινό, αυτό που μπαίνει εύκολα στο οικογενειακό συνταγολόγιο, είναι πάντα ξεχωριστό!
Υλικά για ένα μέτριο ταψάκι
- 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι ή λάιμ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 500γρ. αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 3/4 ποτηριού καρύδια χοντροκοπανισμένα
- Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και λαδώνετε ελαφρά ένα μέτριο ταψάκι.
- Χτυπάτε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να διαλυθεί η ζάχαρη καλά και προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, τα ξύσματα και το κονιάκ, συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα προσθέτετε σταδιακά. Κάπου στη μέση σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ολοκληρώνετε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα.
- Τέλος ενσωματώνετε τα καρύδια και αδειάζετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι. Το ισιώνετε από πάνω και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Πρέπει όταν τρυπήσετε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι και το βγάλετε να είναι στεγνό.
- Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει το κέικ λαδιού το σερβίρετε πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη.
2 comments
Ιωαννα μου ομορφη γελαστη αισιοδοξη σ ευχαριστω για το υπεροχο κεικ λαδιου της φιλης σου.Το εφτιαξα σημερα πρωι πρωι.Εξαιρετικο τραγανο απο πανω αφρατο μεσα.Μου αρεσει που δεν εχει αυγα. και κυριως το λαδι που βαζεις.Χαιρομαι που σε τετοιες στιγμες υπαρχουν ανθρωποι οπως εσυ να μας γλυκανουν.Στο εχω ξαναγραψει μην αλλαξεις τιποτα,Ειμαστε απομονωμενοι και ζηταμε τη συντροφια μεσα απο ενα ταπεινο γλυκακι .Ωραιο το βρισκω και σ ευχαριστω και παλι.Καλη σου μερα
Να είσαι καλά Μαρίνα!