Το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού που αναζητά πάντα δίπλα του μια πλούσια σαλάτα, ψωμί ζυμωτό και την πιο πικάντικη φέτα. Την πρώτη μέρα τα γεμιστά είναι καλά, τη δεύτερη ακόμη καλύτερα!
Επέλεξα ώριμες συριανές ντομάτες και πιπεριές, όσο μπορούσα πιο όμοιες σε μέγεθος για να ψηθούν ταυτόχρονα, εσείς διαλέξτε όπου κι αν βρίσκεστε υπαίθριες ντόπιες ντομάτες γιατί τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να γευτούμε την ντομάτα στα καλύτερά της!
Υλικά για 6 άτομα
- 7 ντομάτες κόκκινες και σφιχτές, μέτριου μεγέθους κατάλληλες για γεμιστά
- 6 πιπεριές πράσινες μέτριου μεγέθους για γεμιστά
- 2 κρεμμύδια ξυσμένα στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 κολοκυθάκι μικρό
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
- 1 ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη κορινθιακή (προαιρετικά)
- 50γρ. κουκουναρόσπορους ελαφρά σοταρισμένους (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο. Ελαιόλαδο
- 2 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Κρατάτε τη μια ντομάτα στην άκρη και την κόβετε στα τέσσερα. Με ένα μαχαίρι κόβετε από το πάνω μέρος των υπόλοιπων λαχανικών ένα καπάκι. Αδειάζετε προσεκτικά τις πιπεριές από τα σπόρια και τα πετάτε. Με ένα κουταλάκι αδειάζετε τις ντομάτες, αφού πρώτα περάσετε το μαχαίρι εσωτερικά, γύρω από τη σάρκα τους. Τοποθετείτε τις πιπεριές και τις αδειασμένες ντομάτες σε ένα ταψί που θα τις χωράει, αφήνοντας μικρά κενά ανάμεσά τους. Τα αλατίζετε εσωτερικά και τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
- Ψιλοκόβετε τα χοντρά κομμάτια της σάρκας της ντομάτας που αφαιρέσατε και τα αφήνετε στην άκρη. Πολτοποιείτε την υπόλοιπη σάρκα μαζί με τα ζουμιά και την κομμένη στα τέσσερα ντομάτα στο μούλτι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και ξύνετε το κολοκυθάκι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο στον τρίφτη.
- Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι με λίγο από το λάδι και σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καρότο και το κολοκύθι για 2 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι κι ανακατεύετε. Όταν γυαλίσει ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το μισό πολτό στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό, το δυόσμο, τους κουκουναρόσπορους και τις σταφίδες αν χρησιμοποιήσετε και ανακατεύετε καλά. Με ένα κουτάλι γεμίζετε τα λαχανικά κατά τα 2/3.
- Κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και τις αλατοπιπερώνετε πριν τις τοποθετήσετε στα κενά των λαχανικών στο ταψί. Αλατοπιπερώνετε τον υπόλοιπο πολτό της ντομάτας και ανακατεύετε μέσα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον πελτέ. Περιχύνετε με το μείγμα τα γεμιστά κι όλο το περιεχόμενο του ταψιού και σκεπάζετε τα λαχανικά με τα «καπάκια» τους.
- Βάζετε το ταψί στο ζεστό φούρνο και ψήνετε τα γεμιστά για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να καψαλιστούν ελαφρά οι άκρες των λαχανικών. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρετε χλιαρά ή και κρύα.