Τι κάνεις όταν έχεις στο σπίτι ένα βάζο με καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης; Κατ’αρχάς δεν ανοίγεις το βάζο πριν αποφασίσεις τι θα τα κάνεις. Cookies σκέφτηκα αρχικά, cookies έφτιαξα τελικά. Και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Τραγανά όσο πρέπει, αρωματικά και πολύ γευστικά. Δοκιμάστε τα κι εσείς είναι καταπληκτικά!
Υλικά για 45-50 κομμάτια περίπου
- 250γρ. βούτυρο
- 350γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 2 αβγά + 1 κρόκος
- 470γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 βανιλίνη
- 15γρ. μπέικιν πάουντερ
- Καραμελωμένα φιστίκια
Εκτέλεση
- Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό να αφρατέψουν.
- Προσθέτετε τα αβγά κι αφού ενσωματωθούν, χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη.
- Χτυπάτε μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη σας και την αφήνετε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να σφίξει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC στον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης – των 30γρ. περίπου- και πλάθετε μπάλες. Τις αραδιάζετε στα ταψιά που ετοιμάσατε, αφήνοντας σημαντική απόσταση μεταξύ τους γιατί θα πλατύνουν στο ψήσιμο.
- Καρφώνετε 2-3 καραμελωμένα φιστίκια στο κέντρο κάθε μπάλας ζύμης και τις πατάτε ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζετε τα cookies και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα μετακινήσετε από το ταψί γιατί όσο είναι ζεστά διαλύονται.
Σημείωση:
Αντί για καραμελωμένα φιστίκια μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη των cookies σταγόνες σοκολάτας ή οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό ή φρούτο της επιλογής σας.