Στην Κρήτη τα πασχαλινά κουλουράκια τα λένε και τσουρεκάκια. Τα συγκεκριμένα “τσουρεκάκια” είναι ζυμωμένα με γιαούρτι και αρωματισμένα με λεμόνι και μαστίχα, έχουν αφράτη υφή και τρώγονται με τρέλα.
Υλικά για 60-70 τεμ.
- 250γρ. βούτυρο Lurpak μαλακωμένο
- 300-350γρ. ζάχαρη
- 250γρ. γιαούρτι
- 3 αβγά
- 1 λεμόνι ακέρωτα ξύσμα και χυμό
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- ¼ κ.γ. αλάτι
- λίγη ζάχαρη για το φινίρισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά.
- Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ανακατεύουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ, την κοπανισμένη μαστίχα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε στο αφρατεμένο μίγμα του βουτύρου πρώτα το γιαούρτι, μετά τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό και το ξύσμα λεμονιού και όταν γίνει αφράτο κι ενιαίο μίγμα σταματάμε το μίξερ κι αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο.
- Ξαναβάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και ξεκινάμε να προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι στο μίγμα μέχρι να το πάρει όλο και να γίνει μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Προσοχή, δεν παραζυμώνουμε.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και στρώνουμε 3 ρηχά ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης όσο 25γρ. περίπου και πλάθουμε κορδόνια που διπλώνουμε στα τρία πιέζοντας τις άκρες τους ή τα στρίβουμε σε κοτσιδούλες ή σίγμα τελικό.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στα ταψιά αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο και τα αλείφουμε απαλά με τον κρόκο του αυγού. Πασπαλίζουμε με χοντρή ζάχαρη και ψήνουμε βάζοντας τα ταψιά ανά δύο στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεκολλήσουμε από τα ταψιά και τα αποθηκεύσουμε σε μεταλλικά ή πορσελάνινα σκεύη.