Η πάστα που πήρε το όνομά της από μια Χιλιάνα τραγουδίστρια της δεκαετίας του ’50 γίνεται τούρτα και κορμός, ακόμα και Χριστουγεννιάτικος. Και πώς του πάει το κάστανο…!
Μπαμπάδες, μαμάδες και παππούδες πιθανά να θυμούνται ακόμα τη θρυλική τραγουδίστρια Ροσίτα Σεράνο που τη δεκαετία του ’50 μεσουρανούσε στις πίστες της νυχτερινής Αθήνας. Ρωτήστε τους! Η μελαχρινή καλλονή από τη Χιλή ήρθε για λίγο, αλλά ξέμεινε στην Ελλάδα για κάμποσο διάστημα αφού την κράτησε εδώ η τεράστια επιτυχία της. Με τη φωνή, το φλογερό ταμπεραμέντο, την ομορφιά και τις χάρες της η Σεράνο τρέλαινε κόσμο και ντουνιά. Και κάποιους επιφανείς πολιτικούς είπαν οι κακές γλώσσες κι έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής. Ύστερα από λίγο η Σεράνο χάθηκε από το προσκήνιο. Πριν χαθεί όμως, ένα ζαχαροπλαστείο στην Κυψέλη πρόλαβε να χαρίσει με μια σοκολατένια πάστα το όνομά της και να την κάνει για πάντα διάσημη. Κάπως έτσι η σεράνο έγινε το πιο in γλυκό των ζαχαροπλαστείων για πολλά πολλά χρόνια. Σεράνο ζητούσα κι εγώ πάντα να είναι η τούρτα των γενεθλίων μου. Μια γλυκιά ανάμνηση που κρατάει μια ζωή είναι αυτό το γλυκό και στην πρώτη ευκαιρία το θυμάμαι και το φτιάχνω ξανά και ξανά. Αξεπέραστο!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 4 ασπράδια αβγών
- 7 κρόκοι αβγών
- 100γρ. ζάχαρη
- 60γρ. αλεύρι
- 25γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα σεράνο
- 200γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
- 250ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100γρ. ζάχαρη
- 2 ασπράδια αβγών (60γρ. περίπου)
- 3 κουτ. σούπας νερό
για τη γέμιση και τη διακόσμηση
- 250γρ. μαρόν γλασέ
- Ζαχαρωμένους ιβίσκους
- Μερικά πράσινα φύλλα ή 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
- Λίγη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι: Προσαρμόζετε το σύρμα και χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε μαρέγκα. Την αφήνετε στην άκρη.
- Βάζετε στον κάδο τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάτε για 10 λεπτά περίπου να ασπρίσει και να διογκωθεί καλά το μίγμα.
- Σταματάτε το μίξερ κι ενσωματώνετε την μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων σε 2 δόσεις ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης. Στη συνέχεια ενσωματώνετε το αλεύρι ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και τελευταίο το λιωμένο βούτυρο.
- Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω σε χαρτί ψησίματος και ψήνετε στους 180οC για 8-10 λεπτά.
- Ξεφουρνίζετε και ξεκολλάτε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και το τυλίγετε ρολό μαζί με το χαρτί.
- Για την κρέμα ξεκινάτε από την μαρέγκα: βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ έχετε βάλει τα ασπράδια στο μίξερ να χτυπιούνται. Ρίχνετε το σιρόπι όπως είναι καυτό στη μαρέγκα αργά και σταθερά σε συνεχή ροή σαν κορδόνι με το μίξερ σε λειτουργία. Συνεχίζετε να χτυπάτε τη μαρέγκα μέχρι να σφίξει, να γυαλίσει και να κρυώσει.
- Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και παράλληλα χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Ενσωματώνετε τη λιωμένη σοκολάτα στη χτυπημένη κρέμα και προσθέτετε τη μαρέγκα. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο.
- Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγετε το παντεσπάνι και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του κρέμα. Τοποθετείτε κατά μήκος της κάτω πλευράς μαρόν γλασέ σπασμένα σε κομμάτια και με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό.
- Τοποθετείτε τον κορμό σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη ραφή από κάτω και σκεπάζετε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα. Με ένα πιρούνι κάνετε γραμμές και διακοσμείτε τον κορμό με μαρόν γλασέ, ζαχαρωμένους ιβίσκους και φυλλαράκια.
- Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη να δείχνει χιονισμένος ο κορμός.